Föremål

        

Inventarienummer: M10181   Sakord: Mössa , Mössa för kvinna

Material: YlleKläde
Teknik: Flätat

Säljare till museet: KYRKOHERDE G BERGFORS Örnsköldsvik Gideå GIDEÅ 
Brukare - Brukningsort: JUKKASJÄRVI 

Beskrivning:
Kvinnomössa i hjälmmodell, maskin- och handsydd av fyra delar. Rund kulle i rött kläde, hjässa- och nackstycke i blått kläde, öronlappar i rött kläde. En antydan till nackstycke i form av en halvmåneformad bit tillsatt bak på kullen. Hjäss- och nackstycket täckt av en . . . cm bred bård av band. Överst ett vitt bomullsband med blå prickar med mörkblå ulltråd och orangefärgat band påsytt. Därunder en remsa av vitt bomullstyg med cirkelmönster i svart och längst ner en remsa av mönstrat grått tyg. Framtill en 2 1/2 cm bred bård av rött kläde med påsytt gult sicksackband och cirka 1/2 cm in på kanten en 2 1/2 cm bred påsydd i bakåtlagda veck. Spetsbården går ner längs öronlapparna. I nacken en
gul klädesremsa med påsydda ulltrådar i mörkblått och rött. Upptill på öronlapparna rött bomullstyg med mönster i ljusgrönt och vitt. Flätade knytband i rött och gult ullgarn.

Ur lappkatalogen:
Lappmössa för kvinna. Hättformig. Nackstycket av rött kläde i övrigt brokig. Framtill spets. Knytes med röd och gul snodd. Vidd 54 cm.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE KAPELL

LANDSBYGDSBEBYGGELSETavla gipstavla rund

Sländtrissa

Ok