Föremål

      

Inventarienummer: M10189   Sakord: Barmkläde , Barmkläde för pojke

Material: KlädePärlor
Teknik: Broderat

Säljare till museet: KYRKOHERDE G BERGFORS Örnsköldsvik Gideå GIDEÅ 
Brukare - Brukningsort: TÄRNA 

Beskrivning:
Barmkläde för pojke, maskin och handsytt, av två delar halslinning och framstycke. Framstycke av svart kläde, fyrkantigt, av två trekantiga bitar ihopsydda med en söm diagonalt i mitten. Fodrat med marinblått konstsilketyg. Halslinningen inskuren i framstycket, stående i förhållande till framstycket, av grönt kläde fodrad med mönstrad bomullsflanell. Kantad med blått konstsilke. Dekor, mitt på halslinningen en 8 cm lång dekor av grönt och rött kläde med broderier av gula pärlor, i parallella linjer och linjer med uddar och sicksacklinjer. Dekoren fortsätter ner på framstycket. På en halvcirkelformad platta av kläde i grönt, rött och gult. I mitten vita glaspärlor i floristiskt motiv
och sicksacklinje. Därunder uddlinje av klarblå pärlor med en pärla mellan varje udd. Därunder vita pärlor i sicksacklinje, en linje av ljusblå pärlor och längst ner en uddlinje av klarblå pärlor med en pärla mellan varje udd.
mått framstycke mitt fram L 21,5 B 25,5 CM halslinning L 27 B 2 CM

Ur lappkatalogen:
Barnkläde (lappskt) för gosse av svart kläde, kragen i grönt kantad med blått. Rika pärlbroderier i vitt, blått och gult på röd, grön och gul botten. H (utom kragen) c:a 27 cm. Br.c:a 25,5 cm.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MAN FÄRJA

GRAVSTEN

GRAVHÖG ARKEOLOGI ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING

Skolplansch

Skolplansch

Tavla