Föremål

        

Inventarienummer: M10369   Sakord: Sockerskrin

Material: FuruJärnBarrträ
Teknik: SkuretMålatSmitt
Stil: Gustaviansk
Tid: 1800-1820

Sockerskrin av gustaviansk typ. Skrinet har något utskjutande hörn. Locket öppnas med gångjärn av järn. Sockerkniven sitter fast vid ena kortsidan i en upphöjning av städet. Städet, liksom kniven, är av järn och vilar på en träsockel. Knivens handtag är av trä. Skrinets botten är perforerat av en mängd hål, igenom vilka sockret silas ned i en låda inunder. Lådan kan dras ut på framsidan. På skrinets framsida finns ett nyckel hål. Fyra fyrsidiga lätt konade ben med två kannelyrer per sida. Kannelyrerna är guldmålade, övriga skrinet vit målat. Under finns spår av blågrå färg.

Tillstånd: Färgen något nött.

(Ur dokumentation av PK 92-06-01).

Sockerskrin, gustavianskt, av barrträ. Målat i vitt och guld, undermålning i blågrått. Fyra nedåt avsmalnande, fyrsidiga ben med kannelurer. Inrett med huggkniv och bottnen genombruten. Under bottnen utdragslåda.

L. 46,5 cm.
Br. 32 cm.
H. 59 cm.

(Ur lappkatalogen).
Raka, fyrkantiga och neråt avsmalnande ben dekorerade med djupa räfflor. Sargen är rak. Skrinet är rakt med ett rektangulärt lock på. Locket är låsbart. Låset sitter på skrinets framsida. Framsargen utgör en utdragbar låda för allt strösocker som ramlar ner genom runda hål i skrinets botten. I skrinet finns det en hacka för att få mindre bitar från sockertoppen. Skrinet är ljusgrönmålat. Utvändigt och locket endast invändigt. Räfflor på benen är målade med guldfärg. Skrinet är omålat invändigt.

Tillstånd. Färger flagnar. Nyckeln till låset saknas.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LANDSBBYGD LANDSBBYGD

MANGÅRDSBYGGNAD BONDGÅRD

FRILUFTSMUSEUM SKOLKLASS

Stämpel

Gevär

Skolplansch