Föremål

                      

Inventarienummer: M12655   Sakord: Skåp

Material: BarrträLäderMetall
Teknik: SkuretMålat
Stil: Barock

Okänd anknytning: PEHR PEHRSSON Kramfors VIBYGGERÅ KÄXED 

Skåp av Vibyggeråmästaren Pehr Persson av barocktyp. Trappstegsformat profilerat krön med skulpterat krönornament i form av ett ansikte. Två skåpsdörrar med speglar med profilerat ramverk. Längre ned två långsmala utdragslådor. Understycke utskuret och målat i mörkbrun färg. Utomordentligt rik dekor med bl a för Pehr Pehrsson typiska, fjällmönster, stiliserade akantusrankor i relief och en egenartad dekoration, som närmast påminner om böljande sädesfält. Skåpet målat i brun färg, ådrat och nävamålat, med ornamentiken i grönt och rött. Vita prickar på krönet och på dörrspeglarnas ramar. På kortsidorna speglar med brun nävamålning. Inuti skåpet finns två hyllor. Dörrarna vitmålade och den ena försedd med tolv stycken krokar i gulmetall. På utsidan är dörrarna försedda med en nyckelskylt av läder.

Tillstånd: En av hyllorna har spruckit och den ena delen ligger på botten. Ena dörren sitter löst och en av krokarna på dörrens insida saknas. Annars i mycket gott skick.

(Ur dokumentation av PK 92-04-14).

Skåp av barrträ. Dubbelskåp med lägre underdel samt en utdrgslåda. Profilerad och överskjutande gesims samt profilerat underrede. Dörrspeglarna med ornering i relief i form av akantusrankor. Ovan dörrarnas mitt ett utskuret kvinnoansikte. Invändigt tre st hyllor. Målat i brun flammig färg, akantusornamenten i grönt och rött. Gesimsen streck- och prickmålad i vitt, grönt och rött. Höjd 210 cm, bredd 155 cm samt djup 53 cm.

Pehr Pehrsson -Vibyggerå- mästaren.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HÖGA KUSTEN SJÖBOD

VÄG BERG HÄSTTRANSPORT

BOSTADSHUS BYBEBYGGELSE

Korg

Vävprov

Kaffekvarn