Föremål

      

Inventarienummer: M1348 A-G   Sakord: Golvur , Klockfodral med urverk

Material: TräGlasMässing
Teknik: FörgylltSnidatMålat
Tid: 1800-1860

Brukare - Brukningsort: Sollefteå JUNSELE JUNSELE 
Förutvarande ägare: PROST ÅKERSTEDT Sundsvall SELÅNGER SELÅNGER? 

Golvur. Sockeln är rak och rektangulär, svartmålad, med en enkel dekor i guldmålad, rektangulär ram. En profilerad list delar sockeln från mellandelen. Mellandelen är rak, likaså dörren som är dekorerad med tre guldmålade, fyrkantiga fält. Det finns ett runt pendelfönster i dörrens mittparti. En profilerad list i svart och guld avslutar mellandelen längst upp. Huven står på en något avrundad halsdel i svart. Huven är rund med en rund, glasad ram framför urtavlan och krönt med en genombruten dekor med akantusblad och en blomma i mitten. Dekoren är förgylld. På urtavlans baksida är det skrivet med svart färg: "Långström Skellefteå 1860". Klockfodral har reg.nr. M1348 "a". De övriga delarna är urtavlor "b" och "c", lod "d" och mantel "f" samt pendel "g". Lappkatalogen innehåller också en text: "p.g.a. äldre bristande märkning har ståndursfodralet ej med bestämdhet kunnat identifieras. Är dock med största sannolikhet ett av fodralen M380, M1348 eller M1455".


A) Golvursfodral, med urverk och två urtavlor. Fodralet överst bestående av klockhuv, 40 cm i diam., upptill med ett akantussnideri, förgyllt. Därefter en rektangulär mellandel, 107 cm hög, 36 cm bred med en glastäckt öppning, 14 cm i diam., i höjd med pendeln. Nederst en sockel, 59 cm hög, 42 cm bred. Fodralet målat med en svart glänsande färg, prytt med tunna förgyllda linjer kring listerna. Höjd 234 cm, bredd 42 cm, djup 22 cm.

B-C) Urtavlorna vita, försedda med två par visare, 29 cm i diam. Sekundtavla utan visare. På urtavla b:s baksida skrivet med svart färg: "Långström Skellefteå 1860".

D) Urverket med bottnar av mässing, 130 x 110 mm, avstånd mellan bottnar 50 mm. En klocka med trappverk, 70 mm i diam.

E) Lod, med mantel av mässing, fylld med bly, 118 x 54 mm.

F) Se föregående.

G) Pendel med sköld av mässing.

Inventeringen företagen i sept 1965. /C-UH.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BJÖRK VATTENDRAG FRITID MÄNNISKOR

FRIKYRKA

MAN BLOMMA JUBILEUMSFIRANDE

Kopp

Skåp

Skolplansch