Föremål

              

Inventarienummer: M13660   Sakord: Stol , Wienerstol med speldosa

Material: TräRotting
Teknik: FlätatMålat

Förutvarande ägare: Emma Kilander Härnösand 
Brukare - Brukningsort: HÄRNÖSAND 
Säljare till museet: ADVOKAT ANNALISA AHLBERG HÄRNÖSAND 

Wienerstol med en speldosa under den flätade sitsen. En nyckel hänger vid speldosan. Runda fram och bakben är förenade genom en runtgående tvärslå. Kraftigt utsvängda bakben övergår i ryggståndare och sedan i ett ovalt överstycke. Mittstycket består endast av en kraftigt böjd slå. Sitsen är rund och flätad i rotting. Speldosan fungerar och enligt pappersetiketten på baksidan skulle det vara två melodier: 1. valsen och 2. carmen toreador. på etiketten står också en förkortning "fwb". Tillägg från riksinventeringen 1971-1985: "...på papperslapp 1) schatzvalzer 2) carmen toreador 3) airs f.w.b.

(Ur dokumentation av KF 92-11-12).

Wienerstol, brunmålad, rund, rottingflätad sits. Under sitsen en speldosa, vid uppdragningshålet (med nyckel) på papperslapp "1. Schatz valzer. 2. Carmen Toreador. 2 Airs F.W.B. Höjd 90 cm, diam. 41 cm.

Ink. 7.4.1956 från Emma Kilanders dödsbo, Härnösand. Genom adv. A.-L. Ahlberg.

(Ur lappkatalogen).

Stol av wienerstolstyp. Blankpolerad brun färg. Fyra runda utsvängda ben. 34 cm nedifrån är i benen fastskruvad en ring av rund trästav. Sitsen består av en rund träarm med rottingflätning. Under den sitter en speldosa, som drages upp med nyckel i bottenplattan. På denna är klistrad en etikett med skriven text: 1. Schatz Valzer 2. Carmen Toreador. Stolsryggen av böjd form är en fortsättning av bakbenen. En mindre böjd slå av samma utseende som den yttre är fäst i denna 9 cm ovanför sitsen. Höjd 90 cm. Rygghöjd 45 cm. Sitsens diameter40 cm.

Härnösand.

Inköpt: Emma Kilanders dödsbo gm adv. Anna Lisa Ahlberg, Härnösand.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SKOLELEVER GRUPPORTRÄTT

TÄTORTSBEBYGGELSE

SJÖBOD VINTERBILD

Dolk

Kniv

Kanna