Föremål

      

Inventarienummer: M15067   Sakord: Hängstol , Gunga

Material: TräJärnLäder
Teknik: SkuretSinkatSmitt
Funktion: Gunga för barn

Brukare - Brukningsort
Givare: FRU AINA GRUFMAN 
Förutvarande ägare: DISTR LANTM AHL ANDERSSON SOLLEFTEÅ HALLSTA 
Historisk händelse, person eller ort med ankn t föremålet: HÄRADSHÖVDING PETRUS GRUFMAN STOCKHOLM 

Hängstol, gunga, för barn. Ett långt, svagt böjt trä med järnkrok i toppen för upphängning. Stången leder ned till ryggstödet mot vilken den är fäst. Ryggen och sidorna är sinkade som en låda. Främre delen av sidornas övre del är något nedskurna. Mitt fram finns en tvärslå som ska hindra barnet från att trilla ur gungan. Slån är i ena änden fäst med ett gångjärn av läder. I andra änden sitter ett böjt järn som ska stickas in i ett hål i slån och knytas fast med ett snöre. Omålad.

Stolen är från V. Ångermanland och har tillhört en samling ägd av distriktslantmätare AHL Andersson. Samlingen förvarades i ett härbre 3:18 Hallsta, Sollefteå. Samlingen är en gåva av AHL Anderssons dotter Aina Grufman, gift med häradshövding Petrus Grufman, Stockholm.

(Ur dokumentation av PK 92-05-15).

Hängstol för barn, av trä. Stångens L. 160 cm, sitsens Br. 40 cm på framsidan, på baksidan 30 cm, H. 47 cm, Dj. 27,5 cm. Skrivet med blyerts i botten: Rodsta, Resele sn. Petter Olsson. Benämning se M 12780.

Gåva: Fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960 /samling tillhört fadern distriktslantmätare A.H.L. Andersson, Sollefteå/.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 3 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE KYRKA KYRKOGÅRD

BOSTADSHUS

KANAL MAGASIN

Hörlurar

Pennskrin

Pilspets