Föremål

      

Inventarienummer: M16048   Sakord: Linfäste , Rockkam

Material: Gran
Teknik: SnickratSnidatMålat

Givare: FRU HÄRADSHÖVDING GRUFMAN STOCKHOLM 
Förutvarande ägare: Örnsköldsvik Nätra 
Förutvarande ägare: DISTRIKTLANTMÄTARE A H L ANDERSSON SOLLEFTEÅ 
Monogram - Initialer - Påskrift: ÅST MEDANN TIN Ä TÄNK PÅ DINN (DÖDS)P 

Linfäste, av gran. Nederbredd 10,5 cm. Överbredd 14 cm. Ena hörnet i överkanten avbrutet. Tjocklek 1 cm. Överkanten tandad, liksom två halvcirkelformiga urtag är försedda med tänder. Målat i gråblå grundton, och mellan de tandade urtagen cirkelformiga hål med en blomkvist och en blomkalk. Total längd 60,5 cm.

Överst på linfästet skrivet i relief med vita bokstäver: (Tän)k på dinn (döds)påst medann tin är. Därunder reliefbild i gult av lieman med ett posthorn ovanför huvudet, mot mörkblå bakgrund, inom en röd cirkellinje. Å andra sidan: Å be gud om (en) salig häd(an) färd. Därunder reliefbild i gulbrunt och rött mot blå botten, två korslagda horn med en uppslagen bok, samt ovanför ett ansikte, vid sidorna ett brinnande hjärta, inom en gulbrun cirkellinje.

Gåva: fru häradshövding Grufman, Stockholm 1960,
(samling tillhört fadern distriktslantmätare A.H.L. Andersson, Sollefteå).

(Ur lappkatalogen).


Linfästet har suttit på en spinnrock och fungerat som fäste för linets spånadsämne. Linfästet är platt, med en kam högst upp, och två kammar i bågform längre ner. Linfästets nedre del har rundad profil, med blad i låg relief, ovanför detta en blomma med stjälk och blad i en genombruten cirkel. Nästa genombrutna parti är en cirkel med blomma i centrum och blad runtom. Linfästets övre del har en rund medaljong på var sida med bilder i relief. Den ena bilden föreställer liemannen, ovanför honom hänger ett "posthorn". I fältet ovanför har en stor bit försvunnit, där finns bokstäver i relief. Eventuellt har den kompletta texten varit följande, (antagna bokstäver inom parantes): (TÄN)K PÅ DINN (DÖDS)PÅST MEDANN TIN ÄR. Bilden på andra sidan består av en uppslagen bok, på en sida hjärtan och växter, ovanför boken svävar ett ansikte. Texten ovanför antas vara följande: Å BE GUD OM (EN) SALIG HÄD(AN) FÄRD. Linfästet är målat i grönt, rött, gult och vitt.

Tillstånd: En stor bit är borta från den övre delen, färgen är något nött, men i stort sett är tillståndet gott.

Anmärkning: Linfästet kommer från Nätra socken i Ångermanland och är en gåva från fru Aina Grufman, Stockholm, det har tillhört fadern distr.lantm. A.H.L. Andersson, Sollefteå. Ingår i samlingen med inv.nr. M14740-M15809, denna har förvarats i härbre 3:18, Hallsta.

(Ur dokumentation av LRG 1993-06).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BRUKSBEBYGGELSE BRUKSARBETARBOSTAD BRUKSBEBYGGELSE

BOSTADSHUS HÄRBRE HEMBYGDSGÅRD BONDGÅRD

BÅT FISKELÄGE FISKELÄGE

Låda

Pung

Sparbössa