Föremål

      

Inventarienummer: M16802 A   Sakord: Bord , Konsolbord

Material: MarmorFuru
Teknik: FörgylltSnickratSnidat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1780-1820

Diarienummer
Diarienummer
Brukare - Brukningsort: HÄRNÖSAND 
Givare: FRÖKEN RUT WAHLGREN Härnösand Härnösand FRISTAD 

Spegelbord med spegel i gustaviansk stil.

A) spegelbord av furu, bronsförgyllt med gråvit marmorskiva, 72 x 45 x 2,1 cm, fyra ben, 66 cm, stödanordning bestående av två halvcirklar, fästade en i var kortända av bordsbenen, förenade av en mellanslå, på vilken vilar en i trä utskuren urna med låga och festonger. Mellanslån 10-12 cm ovan golvet.
Bordets långsidor, under marmorskivan dekorerade upptill och nedtill med pärlstavar. På de 10 cm breda långsidorna en bladkrans i mitten med omgivande festonger, en på var sida. Festongernas fria ändar upphängda i en förgylld knapp. Kortsidorna saknar krans och festongornament, endast försedda med två pärlstavar, såsom föregående.
Kort- och långsidornas ändar avslutas med risalitliknande klossar, i vilka de fyra benen intappats. Varje kloss är på två sidor snidad med ett förgyllt blomornament. Benen, vars tjockaste parti är beläget upptill, cylinderformat snideri, föreställande nedhängande fransar.
De runda benen har en pärlstav vid intappningen. Nedanför fransarna avsmalnar benen, ytan urgröpt i raka refflor, (kannelurer). Mellanslån dekorerad med dubbla pärlstavornament, i mitten krönt med en urna, 17 cm hög på bredaste stället, 10 cm i diam. Bordets totala höjd 79 cm, bredd 45 cm. Lång- och kortsida, under marmorskiva 69 x 43,5 cm.
Bord och spegel beställda och tillverkade för frk Wahlgrens far, sjökapten Wahlgren. Gåva: frk Rut Wahlgren, Fristad, Härnösand 1963.

(Ur lappkatalogen).Konsolbordet står på fyra konade och kannelerade ben, dekorativt utsmyckade med bladbård vid fötterna, en tofsbård, s.k. lambrekäng, och en pärlstav vid överkragningen längst upp. Fotkrysset i form av halvcirkelformade tvärslåar, dekorerade med pärlstavar och förenade med en mittslå med skulpterad urna och låga samt festongerna på sidorna. Sargen är rak, utsmyckad med hörnrosetter samt pärlstavar vid övre och nedre kanterna. Framsargen är ytterliggare dekorerad med bladkrans och festonger på sidorna. Baksargen är odekorerad. Allt är förgyllt. Spegelbordet har en rektangulär, gråvit marmorskiva.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BIL KVINNA MAN

BYBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE

BOSTADSHUS STADSBEBYGGELSE

Förmakstaburett

Linfäste

Krage