Föremål

    

Inventarienummer: M17317   Sakord: Golvur , Klockfodral med urverk

Material: Barrträ
Teknik: SnickratMålat
Stil: Barock
Tid: 1818

Brukare - Brukningsort: Härnösand SÄBRÅ 
Givare: FRU WILMA EHN Härnösand SÄBRÅ JOHANSBRO 
Monogram - Initialer - Påskrift: E E S: ANNO 1818 

Klockfodralet står på en profilerad list, utskuren vid nedre kanten. Sockeln är rak och avslutad mot mellandelen med en profilerad list. Mellandelen är rak och hög samt försedd med hög dörr på två enkla gångjärn. Dörren stängs med hjälp av en hasp och hake i ramen. Mellandelen avslutas upptill med profilerad list. Huven är fyrkantig och krönt med en profilerad och genombruten gesims. Urtavlan har suttit i en fyrkantig öppning med en påsatt ram försedd med en hasp. Hela klockfodralet är grönmålat och dekoren är i rött. Sockeln har prickar vid kanterna och en stiliserad buske i mitten. Mellandelen har målade små stjärnor runt dörren som har en blommande buske i mitten samt en tidigare skriven text "ees anno 1818" i gult upptill. Huven är prydd med prickar runt kanten och ramen samt stjärnor på gesimsen. Listerna mellan mellandelen har dekor i form av en sträckbård. Enkelt utförande av dekoren. Enligt lappkatalogen finns det två fastklistrade lappar på fodralets baksida: "fr Långsele" och skrivet med bläck "Multrå". (Ur dokumentation).


Ståndursfodral. Ståndur av barrträ. Långsmalt fodral, upptill och nedtill bredare än det längre mittpartiet. Fodralet senare målat med grön färg. Dekorerad med stjärnor och streck i rött. På dörrens mitt ett stiliserat träd med stora löv. På dörrens övre del ovanför trädet märkt: EES: Anno 1818, rester av äldre målning. På fodralets baksida två fastklistrade lappar: "Fr. Långsele". Skrivet med bläck: Multrå".

Äldre förvärv. Har felaktigt tidigare märkts med inv.nr. M7855 som stått för annat föremål i acc.katalogen.

Enl. uppgifter på snabbt katalogblad, härstammar stånduret ursprungligen från Långsele. Därefter gåva av fru Wilma Ehn, Johansbro, Säbrå. Opreciserad uppgift om Norrstig medtagen.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ÄLV FARTYG SÅGVERK MASSAFABRIK

DOMKYRKA

MAN

Band

Tavla

Teckning