Föremål

      

Inventarienummer: M18099   Sakord: Golvur

Material: FuruMetallGlas
Teknik: SnickratSinkat
Stil: Barock
Tid: 1677

Brukare - Brukningsort: HÄRNÖSAND 
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: JOHAN KOCK STOCKHOLM 
Säljare till museet: FRU MARIANNE ERIKSSON HÄRNÖSAND SMULTRONVÄGEN 36 

Golvur. Klockans sockel är rak och står på en profilerad, rak fotlist. En profilerad kant delar sockeln från mellandelen. Mellandelen är rak och hög. Dörren på framsidan är avlång och dekorerad med en enkel kantram och i mitten med tre rätvinkliga fält. Fodralet är inte målat.

Tillstånd: En del av kantramen är borta. Klockans huv finns inte heller.

Anmärkning: Enligt lappkatalogen hade huven en rektangulär form, krönt med profilerad list i triangelform. Urverket tillverkat av Johan Kock, Stockholm 1677, var placerat i trähuv. Urtavlan var målad i gult med vegetativ dekor. Siffror och bokstäver i svart. 1 + 2 visare i gulmetall. I centrum av urtavlan var en skiva av gulmetall för inställning av ringklocka. Klockan köptes för 300 kronor av fru Marianne Eriksson i Härnösand.


Golvur. En rak sockel står på en profilerad, rak fotlist. En profilerad list fogar sockeln och mellandelen samman. Mellandelen är rak och lång och har en likaformad dörr, försedd med en enkel kantram och tre rätvinklade dekorationer.

Tillstånd: Huven saknas. Mellandelens dörrlist, ram är till en stor del borta. Det finns ingen färg kvar.

(Ur dokumentation).


Golvur, bestående av urverk och foder. Total höjd 194 cm. Fodrets övre del längd 31 cm, bredd 21 cm, höjd 138 cm, krönes av profilierad list. Därunder ett smalare och ett bredare parti. Dörr av fanér med lås, tre rätvinkliga dekorationer, inramad av en 1,5 cm bred kantlist. Vänster fattas till hälften. Fodrets nederdel längd 46 cm, bredd 24 cm, höjd 18 cm, avslutas med profilierad list. Urverket tillverkat av Johan Kock, Stockholm 1677, är placerat i trähuv, längd 36 cm, bredd 15 cm, höjd 38 cm. Glasrutor längd 6 cm, höjd 28 cm, på huvens kortsidor. Framför urtavlan en glasförsedd dörr, längd 30 cm, höjd 35 cm. Krönes av ett tresidigt gavelfält. Urtavlan är målad i gult med vegetativ dekor. Siffror och bokstäver i svart. 1 + 2 visare i gulmetall. I centrum av urtavlan är en skiva av gulmetall för inställning av ringklocka.

Anmärkning: Kock Johan, "konstmästare" från Köln och känd därstädes 1654, kom till Stockholm omkring 1665, då han enligt kungl. fullmakt som hovurmakare blev tillförsäkrad fri bostad i mynthuset på Helgeandsholmen. Han hade där även verkstad till år 1674, då han med anledning av husets rivning flyttade till annan plats på samma holme. Han avled 1679. (Utdrag ur Elis Sidenbladh: Urmakare i Sverige under äldre tider. Nord. Mus. Handl. 28, Stockholm 1947).

Inköpt av fru Marianne Eriksson, Smultronvägen 36, Härnösand, 1970. Pris 300:-

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG GRAVANLÄGGNING

FRIKYRKA

FRIKYRKA

Underbyxa

Örngott

Mössa