Föremål

          

Inventarienummer: M19428 A-Q   Sakord: Sele med tillbehör

Material: Se undernummer

Givare: GROSSHANDLARE HANS NYBERGS DÖDSBO HÄRNÖSAND 
Givare: GERDA NYBERGS DÖDSBO HÄRNÖSAND 
Förutvarande ägare: Härnösand 

Bestående av lokor, övre lokrem, selbåge, selknän, däckelremmar, dragläder, stycke för selpinnar, selpinnar, bukgjord, ländstycke och svanskappa.

A-b) Lokor, av björk. Målade i grönt och rött. Avslutade upptill med hästhuvuden, sedda i profil. Lokorna försedda med reliefmönster, som av en övre lokrem (c ) samt nertill försedda med järnbeslag med en järnkrok och kedja. H. 72 cm, Br. 9 cm.

C) Övre lokrem, av brunt läder. Med spänne och hälla.

D) Selbåge, av björk. Båge och skänkel bestående av två lejon vända mot en i mitten stående ansiktsmask och försedda med skuren dekor. Lejonens man och kroppar målade i gult och rött och dekorerna markerade med svart. Övriga delarna på selbågen målade i grönt och rött. Fasta selklackar, mörkt grönmålade med skurna avlånga uddsnitt och helt slät undersida. Selklackarna är avlånga och ovalformade samt svagt uppböjda. På baksidan av ståndarna sitter järnringar, som håller fast ländstycket. L. 53 cm, Br med selklackar 27,5 cm.

E) Selknä, av älghorn. L-formad. Dekor i karvsnitt och ristning. Rester av brun färg. Försedd med tre rektangulära hål för däckelrem, dragläder samt stycke för selpinne (selsticka). L. 15 cm, Br. 13 cm.

F) som e).

G) Däckelrem, av brunt läder. Med spänne och hälla. Br. 2,7 cm.

H) som g).

I) Dragläder, med spänne och hälla. Br. 5,2 cm.

J) som i).

K) Stycke, av brunt läder. Försett med cirkelrunt hål för isättande av selpinne.

L) som k).

M) Selpinne, av björk. Med rektangulär överdel, på båda sidor försedd med fyrauddig stjärna i karvsnitt. Selpinnens övre och undre del försedda med från sidan genomgående hål. Brunmålade. H. 11 cm, Br. 3 cm.

N) som m).

O) Bukgjord, av brunt läder. Längst ut på båda sidor ett påsytt läderstycke, som är rundat och försett med ovalformat hål.

P) Ländstycke, av brunt läder. Mot selbågen och svanskappan delad i två remmar.

Q) Svanskappa, av brunt läder.

Gåva: Hans och Gerda Nybergs dödsbo, Härnösand, 11/6 1977.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer
LOFTBOD

FARTYG KAJ

Takros

Tavla

Skolplansch