Föremål

      

Inventarienummer: M1994   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: Björk
Teknik: SnidatMålatSkulpterat

Förutvarande ägare: Strömsund Bodum 
Säljare till museet: C G Strokirk 

Selbåge, av björk, målad i blått, brunt, rött och vitt. Den är snidad i låg relief med genombrutna delar. Bågen kröns av tre runda former, dekorerade med karvsnitt, de sitter i en bågform. På ömse sidor står lejon med blottade tänder och stor lockig man i brunt. I övrigt stiliserad växtornamentik. De fasta, långovala selklackarna har räfflor i längdriktningen som avslutas med nagelsnitt, allt blåmålat. Bågen består av fem delar, hopfogade med genomgående tapp och låst med tappar. På partiet mellan båge och selklack är på selbågens ena sida två smidda öglor.

Tillstånd: Färgen är något avskavd, bågen har sprickor, på ett ställe har man fogat samman delarna med en plåt och smidda spikar. Flisor är borta från bågens överkant. Selbågen förmedlar fortfarande mycket av sin forna glans, men de stora sprickorna förstör helhetsintrycket.


Selbåge, av björk. Målad i blått, rött, gult och gulvitt. Rikt snidad och skulpterad. Mittpartiet med tre runda, snidade, stiliserade blommor inom kronformig ram, skadat. Detta parti flankeras av två tillbakablickande lejon med lockiga manar och svansarna gående utefter sidorna och stödande underkäken. Fasta, långovala selklackar med från mitten avtagande refflor. Br. 52 cm. H. 30,5 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS

MUSIKER

FRILUFTSMUSEUM BONDGÅRD KORNHÄSSJA

Vävprov

Snusburk

Klänning