Föremål

    

Inventarienummer: M2100   Sakord: Mangelbräde

Material: Ek
Teknik: SnidatMålatSnickrat
Tid: 1772

Säljare till museet: C.G STROKIRK 
Brukare - Brukningsort: Kinnekulle Kinnekulle 

Mangelbrädan har en rektangulär form med något profilerade kanter. Handtaget är gradat och dekorativt utformad i en stiliserad djurfigur med profilerat huvudparti, raka benpartier och avrundat i mitten. Fram och bak finns en snidad avrund och böjd form. Handtaget som hela mangelbrädan är bemålad med rött, grönt och svart. Mangelbrädan är rikt dekorerad med triangelformad utskuren bård i svart och rött runt brädans kanter och i mitten snidade i karvsnitt, stjärnor och sol i cirklar omväxlande bemålade med rött och svart. Mellan cirklarna finns snidade små hjärtan och i mitten två avlånga hjärtan och två mindre rödbemålade samt ett hjärta i varje avlångt hjärta. Vid brädans främre del finns inristad datering och ägareinitialer "BCM 1772". Det finns en spik fastspikad vid främre delen av brädan. På spiken hänger en bit tråd. Troligen tillkommen senare.

Tillstånd: En del av handtagsutsmyckningen har gått sönder och finns inte kvar. Spiken är rostig. Annars är brädan i mycket gott skick.

(Ur dokumentation av KF 93-03-22).

Mangelbräde av ek. Målat i blåsvart och rött. Ornerat i karvsnitt, plattskärning m.m: karvsnittsrosetter, virvelstjärnor, hjärtan, trianglar m.m. L. 83 cm. Br. 11 cm.


Kinekulle, Västergötland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HÖGA KUSTEN BERG

ÄLV JORDBRUKSBEBYGGELSE KYRKA

MAN SNICKARE

Lieorv

Skolplansch

Skolplansch