Föremål

    

Inventarienummer: M27870   Sakord: Kaligrafi , Mongolisk kaligrafi

Material: PapperSidenTusch
Tid: 2008

Givare: Baatachuluun Van 

Mongolisk kalligrafi på papper med limmat sidentyg runt kaligrafin, upprullad på en trästång.

Konstnär: Baatachuluun Van
Titel: Spring
Kalligrafin citerar dikten "Spring" av D. Natsagdorj
"A spring of thousands is under the eternal welkin.
A breadth of years and years in beautiful Mongolia."

Baatachuluun Van var en av deltagarna i utbytesprojektet "Art Camp" med svenska och mongoliska konstnärer sommaren 2008. Arbetsvistelsen på Friluftsmuseet Murberget resulterade i utställningen "Uppbrottets hembygd" där friluftsmuseets historia mötte den mongoliska nomadiska kulturen.

Baatachuluun Van är en av Mongoliets främsta kalligrafer och han bidrog till utställningen med att måla på stora vepor som sattes upp på Rådhusets fasad, och på gärdsgården framför Smedstorpet, men också med att ställa ut kalligrafier i Rådhuset. Spring- ett av verken, donerade han till museet. Han höll också en föreläsning om mongolisk kalligrafi.

Mongolisk skrift har en 2000-Årig historia. Tecknen varierar från stiliserat kantigt till ett mjukt svepande och böljande formspråk. Tecknen skriv lodrätt uppifrån och ner. Under Mongoliets kommunistiska tid var mongolisk kalligrafi strikt förbjuden.
Baatachuluun Van tillhör en av dem som gjort efterforskningar och lyft fram denna uråldriga konstyttring som har färgat mongolisk bildkonst och visuell kultur. Här ingår även dess forntida stämplar. Parallellt var han även med i demokratirörelsen och grundade det Demokratiska partiet vilket utmanade det kommunistiska partiet i det första fria valet 1992.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


LANTBRUKARHUSTRU JORDBRUKSBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE KO KVINNA

FRIKYRKA

KYRKA KYRKOSKULPTUR KYRKOINVENTARIE

Vinkelhake

Gjutform

Skolplansch