Föremål

      

Inventarienummer: M3888   Sakord: Bord , Skrivbord

Material: FuruMässing
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Gustaviansk
Tid: 1780-1800

Diarienummer
Diarienummer
Diarienummer
Brukare - Brukningsort: Kramfors YTTERLÄNNÄS NÄS 
Säljare till museet: FRU FRIDA LUNDQVIST 

Skrivbord
Av furu, målat i vitt och med rika reliefornament i guld. Benen i form av pilkoger med korslindade band. Sargen med blomsterfestoner och bandrosetter. Skivans bakre del med valkformad uppbyggnad, ornerad med pilkoger, pilar och båge samt eklöv, spiraler m.m. Ritningen enl. uppgift gjord av Mazreliez omkr. 1800. L. 147,5 cm. Br. 71 cm. H. 117 cm. Se: Ång. 1947, sid. 50. (Ur lappkatalogen).

Skrivbord i vitt och guld stil Louis XVI. (Ur liggaren).

Skrivbordet står på fyra raka och konade ben, rikt dekorerade med korslindade band i mitten, pärlband vid knoppformade fötter och bladband längst upp. Sargen är rak, rikt dekorerad med olika bladbårder vid kanterna, blomsterbård i mitten samt hörnrosetter vid varje hörn. Framsargen består av tre utdragslådor med handtag i form av en blomrosett. All dekor är förgylld och målad på vit botten. Bordsskivan är rak, något profilerad vid kanterna och vitmålad. Skrivbordet har också en överdel som står på bordsskivans bakre del. Överdelen är valkformad med avrundad övre kant och rikt dekorerad med pilar och båge i en bladkrans i mitten samt fruktkorgar och växtornament på sidorna. Ett antal olika blad- och blombårder inramar mittfältet. Allt är förgyllt på vit botten.

Det står i lappkatalogen att "ritningen enl. uppgift gjord av Mazreliez, omkring 1800". Det finns tre olika Mazreliez verksamma på den tiden i sverige, det är Adrien Mazreielz och hans två söner Jean Baptiste och Louis. Vilken av dem lappkatalogen syftat på är svårt att veta.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


STADSBEBYGGELSE BOSTADSHUS

HAVSKUSTStövel

Sax

Handske, fragment