Föremål

      

Inventarienummer: M4033   Sakord: Byrå

Material: FuruBronsAlrot
Teknik: SnickratFaneratSmitt
Stil: Rokoko
Tid: 1760-1780

Diarienummer
Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: MÖBELMÄSTARE JAKOB SJÖDIN KÖPING 
Brukare - Brukningsort: Timrå LJUSTORP TUNA 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Rokokobyrå. Fyrkantiga och lite svängda bakben och något mera utsvängda framben försedda med en bladdekor i förgylld brons. Sargen är något böjd och svängd vid nedre kanten. Framsargen är ytterligare dekorerad med stiliserad bladornament i förgylld brons i mitten. Byrån har svängda former med avrundade hörn fram och prydd med dekor i förgylld brons längst upp. Byråns framsida består av tre utdragslådor, var och en dekorerad med vågigt inramade fält i alrotsfaner. Varje låda har två dekorativt utformade handtag och ett nyckelhålsbeslag i förgylld brons. En utdragsbräda med två knapphandtag i brons finns under byråns övre skiva. Överskivan har profilerade kanter och svängda former. Byrån är signerad och stämplad på baksidan: "Jac Sjölin, köping nr 56", "stempel, köpings, hall". Jacob Sjölin född 1737 och död 1785, en möbelsnickare i Köping från 1763 och Kungsör från 1777, han var en av de skickligaste möbelsnickarna i Sverige på den tiden.

(Ur dokumentation).


Rokokobyrå. Blindträ av barrträ, fanerad med alrot och omramad av ek. Således har bordsskivan en ram av ek och en inre yta av alrot, liksom båda sidorna. Fram finns tre långa utdragslådor som vardera har två ytor av alrot. Varje alrotsyta har ett smitt handtagsbeslag i brons och mitt på har varje låda ett låsbeslag i brons. Längst ned fram finns en svängd sarg av ek med ett bronsbeslag. Frambenen är korta och utsvängda. De fortsätter uppåt som en list och är i mitten fanerade med alrot. Längst ned och längst upp ett hörnbeslag. Även sidorna har svängd sarg av ek. På byråns baksida finns en hallstämpel samt märkt: JAC: Sjölin Köping No 56, från Köping. (Ur dokumentation av PK 92-06-01).


Byrå. Rokoko. Av barrträ, fanerd med alrot, omramad av ek. Träskiva. Hörn- och handtagsbeslag samt nyckelskyltar av brons. Tre lådor. Å baksidan märkt: JAC: SJÖLIN KÖPING. Nr 56. Samt med Köpings hallstämpel.

H. 79 cm
Br. 112 cm skivan
dj. 55,5 cm skivan

Tuna by, Ljustorps sn, Medelpad

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SPANNMÅLSSKÖRD SKÖRDEARBETE KVINNA

KYRKA KRUCIFIX

KORNHÄSSJA BYBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE

Loka

Duk

Signalur