Föremål

      

Inventarienummer: M4333   Sakord: Skåp

Material: BarrträLäderJärn
Teknik: SnickratMålatSkuret
Tid: 1824

Brukare - Brukningsort: YTTERHOGDAL VÄSTANSJÖ 
Monogram - Initialer - Påskrift: KHD, 1824 OPS 

Skåpet har raka former. Skåpet består av en profilerad och blåmålad fotlist som även finns vid skåpets sidor. Två utdragslådor i rad är försedda med lås och nyckelskylt i en äldre form. Varje utdragslåda är dekorerad med en spegelram i röd färg och mittfältet är målat med en randig dekor i rött, svart och vitt samt en blomsterbård i svart och bladbård i rött. Dörrarna är rikt dekorerade med stora och mycket framskjutna speglar i blå och röd ram med mellan fältet målat med ljusmolnmarmorering på svart bakgrund. Mittfältet är prytt med blomster- och bladranka i rött, gult och grönt på ljusblå botten.

Dörrarnas mörkröda ram är försedd med ägarinitialer "ops" och "khd" samt datering "1824". Mittramen på ena dörren är rikt profilerad och målad med vit och gul färg, den dörren är också försedd med en nyckel och en ålderdomlig form på nyckelskylten. Den andra dörren har en speciell låsanordning där dörren öppnas med hjälp av ett läderband som finns inuti skåpet. Det finns fem hyllor inuti skåpet bakom dörren med nyckel. Hyllan längst upp har skarvar i framkanten, troligen för att ställa skedar i. Skåpdelen bakom andra dörren har inga hyllor alls.

Det finns två par stöd till att lägga hyllor på och några spikar fastsatta i skåpets insidor och bakdel. Gesimsen är något profilerad och målad med en schablonbård med vita prickar i rombform och med röda blommor mellan. Skåpets sidor är målade med en brun ram i träimitation och två speglar i blåa färger. Skåpet verkar ålderdomligt i formen. Kanske tillverkad tidigare och målat år 1824. Molnmarmorering är i stilen från Järvsjö i Hälsingland.

Tillstånd: Nycklarna till utdragslådorna fattas. Färgen är nött. Enligt foto på skåpet i lappkatalogen skulle det finnas några lister till i gesimspartiet.


Skåp av allmogetyp. Överst en smal bård av stämplade blommor. Två skåpsdörrar, varav den högra har en nyckelskylt av järn. Kraftigt profilerade dörrspeglar, vars ramar har molnmönster i blått och vitt och speglarna har blomrankor i rött, grönt och gult på ljusblå botten. Över vänster dörrspegel står "OPS" och över höger "KHD". Under vänster dörrspegel står "18" och under höger "24". Längst ned finns två utdragslådor med nyckelskyltar av järn. Lådorna har randmönster i rött, grönt, vitt och mörkblått. Runt om lådorna finns molnmönster.

Allra längst ned ett svart sockelgesims. Skåpet är målat och ådrat i brunt. På var kortsida finns två speglar målade i blå nyanser. Inuti den högra delen av skåpet finns fem hyllplan samt på dörrens insida en list med skåror. Den vänstra skåpdelen är inredd med tre hyllplan. På baksidan av skåpet finns ett stort runt hål, ev. för fastsättning.

(Ur dokumentation av PK 92-06-09).


Ståndskåp av barrträ, Med tvenne dörrar. Skåpet är delat vertikalt i tvenne hälvter, den ena med fyra, den andra med två hyllor. Nedtill tvenne lådor. Målat i rödbrunt med gröna, blå, röda och vita lister. Kraftigt profilerade dörrspeglar med en yttre ram av "molnmålning" och ett inre fält med blomsterslingor. Över dörrspeglarna OPS KHD, under desamma 1824. Rak kraftig gesims med rika ornament.

H. 200 cm. Dj. 53 cm. Br. 167, 5 cm.

Västansjö by, Yllerhogdals sn, Härjedalen.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HOTELL RIVNINGSHUS

HELGONSKULPTUR KYRKA KYRKOINVENTARIE

STADSBEBYGGELSE LASTBIL GRÄVMASKIN BYGGE

Fat

Skolplansch

Loka