Föremål

      

Inventarienummer: M4590   Sakord: Skåp

Material: TräMässingAlm
Teknik: SnickratFaneratSkuret
Stil: Senbarock
Tid: 1755

Diarienummer
Diarienummer
Förutvarande ägare: Berlinska bondesläkten Sundsvall ALNÖ SLÄDA 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Skåp
Rrokoko av furu, fanerat med lövträ (delvis ek.) Underdelen med två hel- och två halvlådor med mässingshandtag och nyckelskyltar (en del saknas). Svängda fötter. Överdeln med tvenne dörrar. Krönet brutet och svängt. Ovanför dörrarnas mittposrt halvcirkelformigt fält med inlagd 6-uddig stjärna. Dörrarna gå på tappar.

H. c:a 225 cm. Br. c:a 150 cm. Dj. c:a 50 cm.

Skåpet har ägts av en hem.äg. Berlin, och har under flera generationer gått i Berlinska släkten. Kr. 250:- /enl baksidan på kortet/.

Släda by, Alnö sn, Medelpad.
(Ur lappkatalogen)


Skåpet står på fyra s-svängda ben. Sargen är rak och samtidigt böjd i konvext-konkav form framtill. Skåpets framsida består av tre rader utdragslådor, ett par dörrar och en bruten samt framskjuten gesims. Utdragslådorna är försedda med rikt profilerade handtag och blindnyckelskylt. Två utdragslådor är lika breda som skåpet och två utdragslådor längst upp ligger i rad. Dörrarna följer skåpets brutna form vid överkanten. Ena dörren är försedd med ett lås och en nyckelskylt medan den andra stängs med hjälp av en enklare stängningsanordning inne i skåpet. Hela skåpet är fanerat. Inuti skåpet finns det två hyllor med skedställ vid varje hyllas framkant. Det finns en datering "1755" och en signering eller ägarinitialer "Carl Krabbe" (osäkert) längst upp inuti skåpet. Gesimsen är mjukt bruten och dekorerad med en stjärna i intarsia. Skåpet har funnits i många generationer hos berlinsläkten på Alnö. Skåpet köptes för 250 kronor.Skåp i rokoko. Kraftigt profilerat takgesims. Krönet är brutet och uppsvängt i en båge på mitten. Under bågen finns ett halvcirkelformat fält med en sexuddig stjärna i intarsia. Två stora skåpdörrar, den högra har en nyckelskylt av mässing. Underdelen har överst två långsmala utdragslådor med ett handtagsbeslag var. Därunder en hellång låda och under den ännu en. De har en nyckelskylt var i mitten och ett handtagsbeslag på var sida. Står på fyra svängda fötter. Nederdelens framsida är utbuktande på mitten. Skåpet är fanérat i alm och ek. Det har gått i arv hos släkten Berlin i flera generationer. (Ur dokumentation av PK 92-06-10).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


MAN FEST KVINNA

BOSTADSINTERIÖR HERRGÅRD

Vy

Gevär

Fat

Lorgnett