Föremål

    

Inventarienummer: M5087   Sakord: Betsel , Stångbetsel

Material: HornJärnBjörk
Teknik: SnidatSnickratSmitt

Förutvarande ägare: Linsell Ransjö 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Sångbetseln består av munstycke av trä och ett par sidostycken s.k. skänklar av horn. Munstycket är avslutat vid ena änden med en snidad knopp och på andra änden försett med en järnsticka som stoppar sidostycket att lossna från stångbetslet. Sidostyckena har en L-form och är urhålkade vid varje ände, ett hål är runt, det andra är rektangulärt. Dessa sidostycken skiljer sig från varandra när det gäller dekorationer. Sidostycket som troligen var vänd mot den andra hästen och samtidigt osynligt för åskodarna har inga dekorativa element och är försedd med en bygel för att trä igenom en rem. Därimot är framsidan på det andra sidostycket rikt dekorerat med ristade bårder vid kanterna, cirklar, kors och ett brinnande hjärta samt försett med märkning "CMD" (ägareinitialer?).

Tillstånd: Järnarbeten rostiga, annars ganska bra skick.

(Ur lappkatalogen).

Stångbetsel. Munstycket av trä, sidostyckerna av horn. Det ena sidostycket ornerat med järnögla, det andra med skurna ornament: repstavsliknande kantbård, hjärta, cirklar med cirkelsektorer och virvelstjärna m.m, märkt: CMD. L. 7,5 - 8,5 cm, Br. C:a 17 cm, H. 9,5 - 10 cm.

Ramsjö, Linsells sn, Härjedalen.

(Ur lappkatalogen).


Sångbetseln består av munstycket av trä och ett par sidostycken s.k. skänklar av horn. Munstycket är avslutat vid ena änden med en snidad knopp och i andra änden försett med en järnsticka som stoppar sidostycket att lossna från stångbetseln. Sidostyckena har en L-form och är urhålkade vid varje ände, ett hål är runt, det andra är rektangulärt. Dessa sidostycken skiljer sig från varandra när det gäller dekorationer. Sidostycket som troligen var vänd mot den andra hästen och samtidigt osynligt för åskodarna har inga dekorativa element och är försedd med en bygel för att trä igenom en rem. Däremot är framsidan på det andra sidostycket rikt ornerat med ristade bårder vid kanterna, cirklar, kors och ett brinnande hjärta samt försett med märkning "CMD" (ägareinitialer?).

Tillstånd: Järnarbeten rostiga, annars ganska bra skick.

(Ur dokumentation av KF 93-04-29).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FÖRENINGSLOKAL INTERIÖR

Vy

KYRKA

Ljusstake

Vävprov

Kjol