Föremål

      

Inventarienummer: M5408   Sakord: Stol , Länstol

Material: Trä
Teknik: SnickratPluggatMålat
Stil: Rokoko
Tid: 1760-1800

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Förutvarande ägare: PRÄST KARLING Sundsvall SELÅNGER TÖVA 

Rokokostol. Balusterformade och något utsvängda bakben. Avrundade och s-formade framben. Ett balusterformat H-kryss förenar benen. En avrundad vid sidor sarg är böjd och profilerad fram. Karmar är s-böjda och avslutade fram med utsvängda voluter, påminner om en "knorr" ett typiskt drag för kinesiskt inspirerad rokoko. Ryggstödet består av fyrkantiga, något brutna ryggståndare som övergår längst upp i ett avrundat överstycke. En balusterformad ryggbricka finns i mitten. Karmstolen är gråvitmålad.

Tillstånd: Den lösa sitsen fattas.

(Ur dokumentation).


Rokokostol. Balusterformade lite bakåtlutade bakben och avrundade svängda i s-form framben förenade med bakbenen med ett kryss. Framsargen avrundad vid hörnen och mycket svängd i mitten. Sidosargar är raka men lite svängda. Ryggstödet består av lite svängda sidoståndare som uppåt delvis övergår i ryggstödets överstycke då dekorativt avrundade sidoståndare förenas med balusterformad ryggbricka. Armstöden är svängda i s-form, avslutade framtill med voluter. Till sidoståndare är de fastspikade med hjälp av en metallbricka. Armstöden vilar på avlånga slåar som är fastskruvade till sidosargar med hjälp av metallbricka.

Tillstånd: Sitsen fattas.

Anmärkning: Den här stolen skulle ha kommit från prästgården i Töva, Selånger socken. Stolen har tillhört prästen Karling i Töva. Den är magasinerad tillsammans med en gustavianisk soffa och två barockstolar som har gemensam klädsel och samma färg på trädelar, (gråvit) som denna stol. De övriga föremålen är tyvärr omärkta.

(Ur dokumentation).

Länstol i rokoko. Vit färg. Balusterformade ribbor bildar kryss mellan ben av böjd form. Svängd sarg prydd med inskuren linje 2 cm från överkanten. Lös sits stoppad och klädd med randigt siden i grönt, gult och vitt med rosmönster. Stolen har svängda karmar avslutade med voluter. Ryggen har ram av böjd form samt mittstycke av balusterbricka.
Höjd 96 cm.
Rygghöjd 62 cm.
Sitsdjup 42 cm.

Anm. Tillhört prästen Karling, Töva by, Selångers sn. Medelpad.

Inköpt: N.M. Åmell.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD AFFÄRSBYGGNAD STADSGATA

JORDBRUKSREDSKAP ÅRDER

HAVSVIK

Skolplansch

Mangelbräde

Teckning