Föremål

          

Inventarienummer: M6115 1   Sakord: Barmkläde , Sliehppa

Material: KlädeSkinnTenn
Teknik: VävtBroderatSpunnet

Brukare - Brukningsort: VILHELMINA 
Säljare till museet: N E RITZÉN 

Barmkläde, handsytt. Av två delar. Halslinning och framstycke. Framstycket av blått kläde, ofodrad. Framstycket upptill och på sidorna kantat med vitt skinn. Fastsytt omväxlande med tråd (bomull?) och sentråd. Nedersta kanten kastad med gul ulltråd. På båda sidor om framstyckets nedre del öglor snodda av vitt skinn. Halslinningen av blått kläde. Ofodrat, kantat med vitt skinn, fästat vid framstycket endast genom dekoren. Knäpps med hake och hyska. För- stärkning av svart vad för tennbroderierna i linn- ingen. Dekor: Mitt på halslinningen en 9,5 cm bred dekor av grönt ylletyg, rött och blått kläde med tenn- tråd i sicksacklinjer och raka linjer i tenntråd.
Dekoren forsätter på framstycket med rött och vitt kläde med rundlar, raka linjer och sicksacklinjer. De larna och de raka linjerna av rundspunnen tenntråd, sicksacklijerna av plattspunnen tenntråd.
Mått framstycke 1 mitt fram 32,5 cm, b halslinning 1

Ur lappkatalogen:
Barmkläde av blå filt. L. 31 cm. Br. 24 cm skinnkanter. Runat kragparti med påsydda filtbitar i rött och gult med tennbroderi. (ringar och zigzag-mönster.)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING KYRKORUIN ARKEOLOGI

KO

ÄLV

Stycke

Skolplansch

Halskläde