Föremål

          

Inventarienummer: M6224   Sakord: Skål , Ölgås

Material: TräTenn
Teknik: UrholkatSnidatMålat

Säljare till museet: Antikhandlare N M ÅMELL Härnösand 
Förutvarande ägare: HÄLLESJÖ STORÅSEN 

Ölgås (vrilskål) av trä, skuren i ett stycke. Halvklotformat oval med platt bottenplatta. I kortändarna löper från kanten på ömse sidor ut horisontala handtag formade som fågelhals respektive fågelstjärt. Spår av rödbrun färg på utsidan. Runt hål i ena sidan lagat med en blypropp.

Tillstånd: Flera sprickor av olika storlek vid kanten. Här och i botten finns även ett hål.

Åtgärd: Dammsugen. Rengjord med balsamterpentin.

Från Storåsens by, Hällesjö sn, Jämtland. Inköpt av N.M. Åmell, Stockholm.

Neg nr: 85A-164:6.

(Ur dokumentation av BS 84-04-13).

Ölglas av björkträ. Oval skål med ett handtag i vardera änden, det ena platt med skärning i ytterkonturen /stjärt av fågel/. Det andra har rundad genomskärning /fågelhuvud/. Spår av röd färg. Ett hål i sidan lagat med bly. Längd totalt 45 cm., bredd 19.,5 cm., djup 9 cm., vid sidan.

Från Storåsens by, Hellesjö sn, Jämtland.

Inköpt av N.M. Åmell maj 1915.
(Ur lappkatalogen).


Träskål med tvenne handtag. Hela skålen i form av en fågel med det ena handtaget utgörande huvudet och det andra stjärten. Själva skålen oval, utvändigt målad i brunt. "Huvudet" med liten kam, "stjärten" solfjärders formig".

L. 44,5 cm.
Br. 19,3 cm.
H. (vid halsen) c:a 14 cm.

Storåsens by, Hällesjö sn, Jämtland.

(Ur lappkatalogen).


Ölgåsen är urholkad och snidad ur en trädknöl och målad i rött. Skålen har oval form med lägre väggar på långsidorna. I ena änden sticker hals och huvud ut ca 10,8 cm, huvudet har en rund form, antydan till näbb, ristat öga och liten kam på hjässan. I den andra änden finns en svans, 9,5 cm lång, med platt ovan- och undersida och profilerad kant. Skålens botten har en markerad plan platta med en urgröpning i mitten.
Tillstånd: målningen är mycket nött och i botten finns ett runt hål och mycket sprickor. I den ena sidan finns två hål varav det ena är fyllt med tum. Överkanten har tre genomgående sprickor och några smp sprickor. Ölgåsen är mycket använd och delvis söndertorkad, men man anar hur vacker den var en gång. (Ur dokumentation)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FRILUFTSMUSEUM FISKELÄGE SJÖBOD FRILUFTSMUSEUM

BIL TINGSHUS

Ateljebild

Gehäng

Lakan

Kaffepumpa