Föremål

      

Inventarienummer: M6467   Sakord: Stol

Material: Björk
Teknik: SnickratSnidatMålat
Stil: Tidig empire
Tid: 1810-tal

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Brukare - Brukningsort: Kramfors ULLÅNGER UTVIK 

Sengustaviansk stol. Fyrkantiga, något utåtsvängda ben. Frambenen runda, konade och snidade med bladdekor. Sargen är rak, smyckad med påklistrad bladdekor och hörnrosett. Sitsen var stoppad. Ryggstödet består av två fyrkantiga ryggståndare dekorerade med små rosetter, bladranka och lejonhuvud längst upp. Två halvrunda mittstolpar utsmyckade med samma bladranka och en stor rosett i mitten fyller mittfältet. En rektangulär ram som avslutar ryggstödet är dekorerad med bladdekor. Dess mittparti verkar att ha varit stoppat. All dekor är gjord i gips. Gråmålad stol. Stolen är lik stolar med reg nr.4261.

Endast sitsens undertyg är kvar. En del dekor är borta.Rryggstödets stoppning är borta. Det finns bara hål efter spikarna.

(Ur dokumentation av KF 96-01-22).

Stol. Tidig empire. Av björk. Målad i vitt. Främre benen runda med bladhölster, bakre benen fyrsidiga svängda. Vid frambenens ansättning vid sargen rosetter. Ryggen med rektangulärt överstycke, mellanstycket med sidostolpar med lejonhuvuden i profil och tvenne halvcirkelformiga slåar förbundna med rosett. Har varit stoppad.

H. 81,8 cm.
Br. 47, 2 cm.
Dj. 39 cm.

Utviks by, Ullångers sn, Ångertmanland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD RÅDHUS

HAVSSTRAND

FÖNSTER

Apelsinpapper

Vävprov

Kärl