Föremål

    

Inventarienummer: M6610   Sakord: Selkrok , Selbåge

Material: BjörkJärnLäder
Teknik: SnidatSmittMålat

Säljare till museet: N M Åmell 

Selbåge, av björk, målad i blått, brunt och rött. Enkel bågform, i var ände ett drakhuvud, snidat med utsträckt tunga och blottade tänder. Spår efter krönornament, två hål för tappar och ett omålat parti tyder på det. Selbågen består av fem delar som är hopfogade med genomgående tappar. Partiet mellan båge och klack är snidat i mjuka bågformer, på den ena sidan av dessa partier finns smidda metallkrokar, där en läderrem löper. Fasta selklackar, släta och rundade, med profilerade stöd, den ena defekt. På två drakhuvuden finns följande järndetaljer: i munnen ett betsel, under halsen en ögla med en ihålig benbit och på nacken sticker en ögla upp. Tömlöpor dels ovanpå av järn, dels undertill, löst hängande, av horn.

Tillstånd: Färgen är nött och den form som kröner bågen är borta. Hopfogningen med båge och metallparti är lagad med i ena fallet en metallplatta som är spikad, i det andra fallet med en järnmäla. Den ena selklacken saknas. Sammanfattningsvis så är den i mycket dåligt skick.


Selbåge, av björk. Skulpterad. Målad i blåsvart, brunt och rött. Fasta selklackar med profilerade stöd, den ena defekt. Ändarna med skulpterade, utåtriktade djurhuvuden. Spår efter krönornament. Selklackarna förbundna med läderstropp. Tömlöpor dels ovanpå av järn, dels undertill, löst hängande, av horn. Br. 56 cm. H. 18,3 cm. (Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 8 + 2 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


ARKEOLOGI GRAVHÖG GRAVANLÄGGNING GRAVFÄLT

STUDENTER STUDENTEXAMEN BIL

GRUPPORTRÄTT

Gevär

Räfsa

Vävprov