Föremål

        

Inventarienummer: M6928 A   Sakord: Skåp , Hörnskåp

Material: FuruJärn
Teknik: SnickratMålat
Tid: 1844,1856

Brukare - Brukningsort: BJURÅKER 
Säljare till museet: N M ÅMELL 

Hörnskåp med reg nr 6928a
Mått; höjd-76, bred-69, djup-49 cm hörnskåpet har en avrundad framsida. Nedre och övre listverk är lite profilerade och målade med röd och svart färg. Övre listverket är dessutom dekorerat med en bård av ränder och sneda streck i svart, vitt och gult på röd botten. Skåpets framsida består av en dörr hängande på enkla gångjärn och försedd med lås och nyckelhål. Dörren är svartmålad och har en spegel i röd ram. Spegeln är målad med en stiliserad blombukett i rött, vitt, gröntpå svart grund. Ovanför spegeln finns det ägarinitialerna "isid" och under den dateringen "1844" omgiven av bladdekor. På sidorna om dörren finns det en färgrik blomsterdekor i en vas.Färgerna är grönt, svart, vitt och blått i en svart vas på röd bakgrund. Ovanför dörren sträcker sig en stiliserad bård av blommor och blad i blått, grönt och vitt. Skåpet är i övrigt rödmålat.

tillstånd: skåpet är låst, går inte att öppna.Nyckel och nyckelskylt saknas.

Hörnskåp med reg nr 6928b
Mått: höjd-83, bred-46, djup-77 cm. Hörnskåpet har något bruten tresidig fasad. Nedre och övre listverk är lite profilerade och målade med rött och blått. Det övre listverket har dessutom en dekor av röda och blå fält och vita kryss på blå fält. Hörnskåpet har en dörr i mitten. Dörren har något profilerad kant och är försedd med ett lås och nyckelhål ibeslag av metall. Skåpets dörr och sidor har påmålade speglar i blå-vit ram och blomsterranka i en vas i mitten. Blommorna har grön, gul, röd och vit färg. Vasen är blå, allt på röd bakgrund. Spegeln i dörren är något mindre än de två på sidorna. ovanför dörren finns ägarinitialerna "imld" och dateringen "år 1856" målat med vit färg.


Skåp med dörr av trä. Upp och nedtill en 5,5 cm hög list. Framsidan med svängd form bemålad med vegetativ dekor i svart, röd, vit, blå och brun färg. På dörrens övre och nedre del märkt I S I D resp. 1 8 4 4 med röd färg. Dörren fäst med två små gångjärn. Försedd med lås.

Dörr h 49 cm br 40 cm. Skåp h 76 cm br 69 cm största djup 49 cm.

Bjuråkers sn, Hälsingland.

Inköpt: N.M. Åmell

Pris: 25 kr.

(Ur lappkatalogen)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 3 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SKOLA SKOLGÅRD BARN

ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING GRAVANLÄGGNING

BOSTADSHUS FÖNSTER

Vävprov

Linfäste

Mjölkskål