Föremål

    

Inventarienummer: M7088   Sakord: Mjölkkärl , Nahpe

Material: TräHornMässing
Teknik: TäljtUrholkatSnidat

Säljare till museet: AND. JOHANSSON 
Brukare - Brukningsort: ARJEPLOG BASTUSELE 


Mjölkningskärl av trä med skaft i ett stycke. Urholkad. Rund, tillplattad, halvsfärisk form. Sett från sidan är den främre delen smalare än den bakre (skaftdelen). Runt öppningen en fals samt inristad dekor i en symmetrisk ring 2,5 cm nedanför öppningen. Botten dekorerad. I centrum en cirkelrund platta med inristat flätmönster omringat av två parallella ristade linjer. På sidan dekor av ristade halvcirklar. Framtill 1881, skaftet uppåtböjt från kärlet. Ergonomiskt formad med plats för pekfinger. Hornplatta fästad ovanpå med två mässingsspikar, dekorerad. Ovalt i genomskärning. Genomborrat hål vid platsen för pekfingret.(Ur lappkatalogen).


Mjölkningskärlet är av samiskt ursprung och har använts vid mjölkning av ren. Kärlet är urholkat ur ett trästycke. Det har en rund öppning med näbbform vid handtag och motsatt sida. Botten är rundad och rikt ornerad med ristade mönster. I mitten en cirkel med rutmönster, en yttre ring med bågformer och ytterligare en yttre ring med bågformer på utsidan. Utmed öppningen finns ett band av olika ristade mönster. Handtaget är 11,8 cm långt och 2,5 cm som bredast och har en välvd form, på dess ovansida är en dekorerd hornbit fastsatt med mässingsnitar. Handtagets nederkant har en näbbform med hål i. I skaftets ände är ristat initialerna PP.

Tillstånd: I överkant är två större sprickor sammanhållna av mässingsplåt och järnspik, ytterligare tre sprickor finns, varav en flisa är borta vid den ena. Helhetsintrycket är gott.

(Ur dokumentation).

Holkat ur ett ämne, anmärkningsvärd trång öppning, hela kärlet prytt med äkktlapska mönsterfigurer, å batt men ett fält i rutor i cirkel med 10 cm:sradier, så dubbellinjiga cirklar mellan vilka välva sig halvcirklar med liten radie, skaftet är harnbeslaget, diameter 5 öppningsdiameter 12 cm, djup 17 cm. Skaftets L. 10 cm, ofärgad.

Bastusele, Arjeplog sn, Lappland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


KLOCKSTAPEL KYRKA KYRKSTALL VINTERBILD

KYRKOTEXTIL MÄSSHAKE KYRKA

VINTERBILD HAV

Bajonett

Vävprov

Ljusstake