Föremål

      

Inventarienummer: M7106   Sakord: Stol , Länstol

Material: SkinnBjörk
Teknik: SnickratStoppatKlätt
Stil: Barock
Tid: 1680-1720

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Brukare - Brukningsort: Sundsvall NJURUNDA 

Balusterformade och raka bak och framben förenade med ett balusterformat h-kryss. Mellan frambenen finns en framslå rik snidad med blomdekor i mitten och voluter på sidorna. En rak sarg. Stolen är stoppad och klädd med läder. Ryggstödet består av balusterformade och raka ryggståndare som övergår i ett överstycke snidat med växtornament. Den vertikala ryggbrickan i mitten är klädd med gyllene läder. Klädseln både på sitsen och ryggbrickan är fäst med läderremsa och prydnadsspikar (kallas tennlikar). Armstöden är rikt dekorerade med framtill akantusblad och voluter. Ryggstödets baksida är också klädd i samma läder som på framsidan.

Tillstånd: Spikarna har delvis oxiderat. Sitsens läder har spruckit. Stolens färger verkar vara avtagna. Lädret har misst sin gylleneglans. Det finns hörnklossar fastskruvade i stolens undre sarg.

(Ur dokumentation av KF 92-11-12).

Fåtölj av barock. Av björk. Spår av brun och vit målning. Sitsen och ryggens mittstycke stoppade och klädda med läder, på ryggen med pressade mönster. Balusterformiga ben., Kryss. Mellan frambenen snidat mellanstycke med blomma och blad. Armstöden med snidade akantusblad, framtill avslutade med voluter. Ryggen med profilerade sidostolpar, rakt mittstycke å snidat krön.

Njurunda sn, Medelpad.

(Ur lappkatalogen).

Länstol i renässans med rik skulptur. (Ur liggaren).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSOMRÅDE INDUSTRI

MUSEIUTSTÄLLNING FAUNA

HERRGÅRD MUSEUM BOSTADSHUS INTERIÖR

Skolplansch

Vävprov

Stol