Föremål

      

Inventarienummer: M7195   Sakord: Stol

Material: LövträBarrträ
Teknik: SkuretMålat
Stil: Gustaviansk

Säljare till museet: N M ÅMELL 
Brukare - Brukningsort: DELSBO 

Stol av gustaviansk typ. Rak rygg. På tvärband mellan ryggstolparna fäster tre spjälor, profilskurna med linjeformig avslutning upptill och nertill. Ryggens överstycke rakt och på mitten ett rektangulärt fält med skuren lagergirland. Sitsen omålad, träpluggad och spikad, (kanske senare). Raka, fyrsidiga, konade ben, de främre med kannelyrer. H-kryss. På stolsryggens ena hörn en skuren rosett, tomma platser på andra rygghörnet samt sargens båda främre hörn där antagligen liknande skurna rosetter suttit. Stolen brunmålad, med grått under på nötta ställen. Skrivet med röd penna "LB" på sargens undersida.

Tillstånd: Den bruna färgen nött, spricka i sitsen, i övrigt stadig. Tre hörnrosetter har förmodligen förkommit.

(Ur dokumentation av BM 1992-03-12).


Stolen har haft en stoppad sits från början men blivit omgjord till en mera vanlig allmogestol med träsits. Stolen kallas lokalt "Medelpadsstolen".

Stol av gustaviansk typ. Av björk och något barrträ, målad i brunt. Raka, fyrsidiga, nedåt avsmalnande ben, de främre med kannelurer. Kryss. I stället för sitsen grovt tyg. Ryggen med tvenne spjälor, utformade som pilastrar med liljeformig avslutning upptill och nedtill. Ryggens överstycke med rektangulärt fält med snidad girland.

H. 86 cm. Br. 46 cm. Dj. 41 cm.

Delsbo sn, Helsingland.

(Ur lappkatalogen).


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 7 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS STADSGATA

MUSEIFÖREMÅL STOL

BONDGÅRD BOSTADSHUS

Ur

Tapetprov

Vävprov