Föremål

            

Inventarienummer: M739   Sakord: Ledbälte , Bälte med kniv

Material: LäderMässingJärn
Teknik: GjutetSmittGarvat
Samhör: M3835

Beskrivning:
Bältet är av samiskt ursprung. I bältet hänger en slida med två knivar. Slidan är snarlik M3835, som kommer från Vittangi i Norrbotten.
Bältet består av en läderrem, 1 cm bred, på denna är det trätt fyrkantiga mässingsföremål, 1,3 cm breda, med ögla i nederkant. I öglan hänger en stjärna. Mellan varje fyrkant finns en 0,3 cm bred mässingsbit som är trätt över lädret, i en ögla i dess nederkant hänger en stjärna. I bältets ena ände finns en ögla och i dess andra ände en krok.
Slidan är fäst i en läderrem i bältet. Läderremmen går genom en mässingsögla på slidans baksida. Slidan är 16,2 cm lång och tillverkad av pressat läder med ornamentik. Dessutom är den förstärkt av mässingsplåt. Den övre delen har ett 3,3 cm brett band. På slidans framsida buktar slidan ut 1,8 cm nedanför överkant och bildar en liten separat slida. Mässingsbandet har tre ristade, parallella dubbellinjer. 2,2 cm nedanför finns ytterligare ett mässingsband, 1,5 cm brett med tre parallella linjer i två grupper inristade. Slidans spets är klädd med mässingsplåt och har inristade, parallella linjer i tre grupper. En rund knopp finns i spetsen. Mellan linjerna finns liggande åttor i ett band, svagt urskiljbart. Slidans främre del är dekorerad med stiliserad växt i mässingsplåt, sidorna och bakstycket är förstärkt med mässing. I den stora slidöppningen sitter en kniv med träskaft, 11,1 cm långt och mässingsband i över- och underkant. Kniven är 7,7 cm lång. Den mindre kniven har samma utseende. Skaftet är 8,8 cm långt och kniven är i sitt befintliga skick 2,3 cm lång.

Ur lappkatalogen:
Bälte, av läder. Br. 1 cm. Runtomkring påträdda fyrkanter av mässing med hängen i form av en stjärna, 1,5 x 1,5 cm. L. 90 cm. Vid skärpet fäst en slida av skinn med mäsingsbeslag och plats för två knivar. Knivlängd 19 och 11 cm.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 9 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FASAD BYGGNAD

BYGGNAD

BYGGNAD

Vävstol

Vävprov

Tavla