Föremål

      

Inventarienummer: M779   Sakord: Gehäng , Qveddatak

Material: TennKopparLäder
Teknik: BroderatSkuretGarvat

Brukare - Brukningsort: SORSELE 

Beskrivning:
Bältetrissan, queddatak, som betyder bärare, består av en rund kopparskiva med hål i, i vilka satt olika redskap som t.ex. sax, kniv, elddon, sked med mera. Det bars av kvinnorna. Nu finns det en knivslida och en pung.
A) Kopparskivans diam. 7,5 cm. Kopparskivan är försedd med ett antal runda hål och ett hål i rombisk form i mitten. En enkel, ristad dekor sträcker sig från rombens alla hörn.
B) Knivslidans höjd 14 cm, bredd 5 cm. Knivslidan är gjord av läder och följer knivens former. Nere vid spetsen är den försedd med en järnögla och en mycket stiliserad människogestalt av mässing. Knivslidan hänger på läderband.
C) Pungens höjd 11 cm, bredd 8 cm. Pungen har en oval form och är gjord av tennbroderat vadmall och läderdelen vid öppningen. Det hänger på ett lädersnöre och är också försedd med ett dragsnöre. Pungen kallas "Titui puonga".

Ur lappkatalogen:
Qveddatak = bärare, kommer av qveddet = bära. Består av en rund kopparskiva med hål, i vilka satt olika redskap ss sax, kniv, elddon m.m. Denna har en knivslida, försedd med ett silverkors. Slidan av läder, längd 14 cm, svagt böjd mot spetsen, samt en läderpung med täta tennbroderier på röd filtbotten. Pungen kallas "titui puonga". H. 11 cm. Br. 8 cm. Dragsnöre runt öppningen. Skivans diam. 7,5 cm. (Meddelat av A. Nordfjell 25 sept. 1888). Inköpt: 5:-.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 1 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


HOTELL

SMÅBÅTSHAMN BÅT HAV

UTHUS SNICKARBOD

Dörrlås

Eldstål och fnöske

Radio