Föremål

    

Inventarienummer: YAT7402 1-2   Sakord: Lakan , Brudlakan

Material: LinLinBomullsgarn
Teknik: VävtHandsyttBroderat
Samhör: 7403:1-6

Förutvarande ägare: Ellen Lindeberg Nyköping 
Förmedlare av gåva/köp: Brita Holmbäck Eklund Uppsala 

Två brudlakan som hör ihop med brudörngott inv.nr 7403:1-6. Lakanen är i blekt hellinne och de är dekorerade med ca 50 mm bred filetspets, dvs spets sydd med stoppsöm på en knuten botten. Lakanen är ihopsydda av två våder. Spetsen är infälld ca 65 mm från överkanten. Båda är sydda för hand. De har ett litet monogram broderat i plattsöm i ett av hörnen vid fotänden, K.A. med en 1. under bokstäverna.

Brudlakanen är i gott skick.Inv.nr 7402:1 Längd 2390 mm och bredd 1630 mm.Inv.nr 7402:2 Längd 2340 mm och bredd 1640 mm. Brudlakanen med sex örngott, är skänkta av systrarna Brita Holmbäck Eklund, Uppsala och Barbro Holmbäck, Sollefteå.

De var en gåva till deras mor Ellen Lindeberg från hennes mors kusiner systrarna Kylander vid hennes giftemål med Bure Holmbäck 1921. Enligt familjetraditionen och ett efterlämnat brev ska linet ha odlats och beretts och sänglinnet tillverkats på Vårdnäs prostgård i Östergötland 1854 av Dora Söderberg, Kerstin Inebetou, båda född Arosenius, och Sofie Arosenius. Ellens mormor hette Amalia Arosenius som ogift. Vem brudlinnet ursprungligen var tillverkat för är okänt.


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 5 =  
 
Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


POTATISODLING KVINNA

LÖVTRÄD

BONDGÅRD FRILUFTSMUSEUM FRILUFTSMUSEUM

Vävprov

Täcke

Säng