FotografierBildnummerFo-A13635  Mapp: 304   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordFolkhögskola, Skola

FotografViktor Lundgren

Plats: Hola Torsåker Kramfors Ångermanland 

Anläggningen består av stora byggnadskroppar, glest grupperade kring två stora gårdar. En viss monumentalitet har åstadkommits med hjälp av symmetriska fasader avslutade av gavelpartier på långsidorna. Väggarna är klädda med stående locklistpanel. Färgerna är genomgående blekgult och gulockra samt vitt på detaljer. Fönsterna är först korsformigt indelade, sedan i åtta eller tio rutor. Bågar och karmar är gröna eller bruna.

Den äldsta byggnaden är från 1898. Under några av gavelspetsarna sitter ett runt fönster. Den ursprungliga färgsättningen rött med vita knutar bröts 1933 av den nuvarande. I söder finns en länga med elevbostäder med något påvrare utformning. Fönsterna är tvådelade och entrèpartiet mycket enkelt. Byggnaden uppfördes ursprungligen som rektorsbostad 1946. Framför den står en byst av Johan Sandler, skolans grundare.

I norr finns undervisningslokaler och gymnastiksal av senare årgång. Det är gula tvåvånings tegellängor typiska för 1950 talets arkitektur. Byggnadsår är 1956.
(Ur register över kommunala kulturmiljöområden)
Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 6 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SÅGVERK SÅGVERK INDUSTRIOMRÅDE ÄLV

TÄTORT JÄRNVÄGSSTATION

KYRKA

Skopa

Tavla

Lakan