LyssnaTitelMusikminnen. Jan Wolf-Watz presenterar Manne Hägglund (del 1 av 2) 

Spellängd28:10 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm att Manne varit spelman och jordbrukare i hela sitt liv. Om att spela tramporgel när man blir äldre, om hur låtarna kommit till honom och om att de till en början hade en enkel tramporgel i hemmet. Om att han spelade orgel på gehör, men lärde sig noter senare. Om att han har spelat sedan sex - sju års ålder. Om musicerande i Rävsön, om instrument och utflykter med båt. Om att hans stora fina tramporgel kommer från Högbonden. Om att Fyrmästaren hade köpt den till dottern. Om att Manne ropade in den på Auktion i Näsviken efter Fyrmästarens död. Det var samma dag som alla andra ungdomar åkte till Härnösandsutställningen, 1934 eller 1935. Om att allt sitter i fingrarna när man är i form. Manne menar att alla kan komponera låtar om de bara "släpper loss sitt inre och tar emot det som bjuds".


Tramporgelvirtuosen Manne Hägglund (född 1907), Rävsön, spelar och samtalar med Jan Wolf-Watz (inspelning) i Musikmagasinet "Moder Sveas musikliv". Året är 1989
 

Relaterat material:


  Musikminnen. Jan Wolf-Watz berättar (del 2 av 2)


Av Liss Nordlöf 2010-02-15 20:21:06
Hej, jag heter Liss Nordlöf och är en av Mannes döttrar, ej biologisk men sedan jag var 5 år. Har vuxit upp med en oerhört vänlig, omtänksam filosof, som alltid tog sig tid att förklara livets mysterier för mig. Som barn var inte hans musik viktigast, Manne var alltid så strängt upptagen med hårt arbete, det var ju också alltid kallt i salen under vintrarna där orgeln var placerad. Men han visslade alltid melodier, som äldre fick jag veta att det var på det sättet han komponerade sin musik. Jag är så glad att ha fått tillgång till dessa inspelningar, jag visste inte att de fanns. Min dotter Ulrika,ett av Mannes barnbarn, bor nu i hans hem, orgeln står i salen som den alltid gjort sedan den kom i huset. Jag flyttade hemifrån vid unga år, men var mycket "hemma" under somrar och jular, och då fick jag höra mycket musik som var Mannes egna kompositioner.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 1 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VAPEN

ARKEOLOGI

GRAVANLÄGGNING

Spade

Loka

Besman