LyssnaTitelMinnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 4 av 8) 

Spellängd6:08 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningOm hälsobad och gyttjebad i Träsk. Om att det finns en bok om detta, men Anna berättar så som hon minns hälsobaden från Sylvins och pappans tid. Om att det fanns mycket kallkällor i området, ungefär som vid Ramlösa brunn. Om att Doktor Berglund i Skog skickade dit patienter.

Om att de flyttade badhuset till Tåbacken. Beskriver platsen mot bäcken, där pappan byggde badhuset. Om att pappan och Wallin byggde det för sommarbad. Sovbalkong mot söder, stolar med lakan på, herr- och damavdelning. Många blev bra av doktor Berglunds rekommendationer. Om att det var röd gyttja, om att de låg i solen med smeten på. Om att de hämtade leran på Manne Lockners-myra på andra sidan Sellsjön. Om att barnen fick hämta leran och att den var tung att bära. Sedan rodde de över sjön. Om Ledin och Wallin, som skulle hämta gyttja, som sedan skulle godkännas av baderskan (på läkarorder). Gyttjan skulle vara som smör, men med en annan rödaktig färg. Pojkarna bar träpytsarna med lera på en käpp emellan sig. De var 12-13 år gamla när de tänkte ta lera på närmare håll istället. Anekdot om detta, alltså när de skulle fuska, men det upptäcktes. Det var noga med rätt lera.
Om att patienterna bodde hos böndernAnna Nilsson (f. 1906), Norrgårn i Grössjö, Bjärtrå sn, var en mycket god berättare på dialekt, dessutom kunnig i traktens lokala historia. Fiolspelmannen Kersti Klasson berättade att tant Anna också var dragspelare, låt- och visdiktare. Maken Kalle hade varit medlem i spelmanslaget, Träsklaget. De övade ofta hemma hos Kalle och Anna. Även om Anna inte var aktiv i spelmanslaget, så kunde hon alla deras låtar. Det finns många inspelningar, där Anna och Kalle spelar tillsammans.

Vi hälsade på tant Anna i hennes hem i Norrgårn en junieftermiddag. Året är 1990
 

Relaterat material:


  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 1 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 2 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 3 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 5 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 6 av 8)
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 7 av 8 )
  Minnen från Träsk. Anna Nilsson berättar (del 8 av 8)


Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 5 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


JORDBRUKSBEBYGGELSE

KYRKOINTERIÖR

BOSTADSHUS

Tavla

Skrapa

Skolplansch