Lyssna



TitelKonrad Berglund. Fonografinspelning. Del 1 (2) 

Spellängd1:32 

  Länk till nerladdning av ljudfilen

BeskrivningFonografinspelning från 1900-talets början (0:29, 0:30; 0:30)

I Murbergets föremålssamlingar finns två fonografer med ett stort antal fonografrullar. Två av dem är ljudupptagningar med fiolspelmannen Konrad Berglund (1874-1947)från Karlsmyran, Graninge. Han spelar tre polskor på den ena rullen och fem på den andra. Polskorna räddades genom en avspelning gjord vid Arkivet för Ljud och Bild i Stockholm i mitten av 1980-talet.

Folkmusiksamlaren K.P. Leffler gjorde mängder med uppteckningar efter Konrad Berglund. Tyvärr har inte dessa uppteckningar återfunnits i Murbergets arkiv. Endast några lösbladskoncept finns bevarade. En vals och en polska finns i Svenska folkmusikkommissionens arkiv. Därför är de två fonografinspelningarna mycket intressanta, även om det tyvärr inte finns uppgifter om när inspelningarna är gjorda.
 

Relaterat material:


  Konrad Berglund. Fonografinspelning. Del 2 (2)


Av Eskil Berglund 2012-04-04 15:51:52
Mycket intressant!
Såsom barnbarn till Konrad Berglund,(min farfar)är det en stark upplevelse att få höra autentisk ljudupptagning från svunna tider.Jag träffade aldrig min farfar,då han dog några veckor innan jag föddes maj-1947 i Graninge.Dock upplevde jag mycket musik och sång under min uppväxt,dels av min far"Olle" och min farbror Emil med söner.(vars söner i sin tur fortsatt,inte minst Dan Berglund med "Tonbruket" och tidigare medlem i Esbjörn Svenssons trio som så tragiskt upplöstes).Själv har jag sjungit Barbershop som Leadsinger och tävlat med EntertainMen,från Stockholm, i Norden och USA under 1990-talet.
Jag måste vid tillfälle efter att sett detta försöka besöka museet i Härnösand.
Hälsningar
Eskil Berglund

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 9 + 6 =  
 


Skriv ut   Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


VINTERBILD

BOSTADSHUS

BONDGÅRD

Underkjol

Tavla

Kjolväska