Uppteckning nummer NM-T988

Titel: Trollfinnarna i Bredsjö.

Upptecknare: J Norlander.

Socken/stad: Ljustorp

I Mosjö, en fjällby i nästgräsande Indals s:s bodde ock trollkunniga. Folk, som låg i strid med Bredsjöfinnan. Riklig anledning därtill gåfvo svedjelanden. De sökte skada hvarandra genom att ställa (skicka) björnar mot hvarandra. Men när en björn kom till Bredsjö, skickade han, innan han hunnit göra någon skada, åter till Mosjö, så på samma sätt därifrån och till B. och så fram och åter, tills de stackare djuren blefvo skinnlösa under tassano och blödde. När finnarne mörkte detta, hade de förbarmande med djuren och sköto dem, efter som de kommo. Ante x hade en ogift dotter, och till måg önskade hon sig en granne, Även han stor trollkarl. Grannen for ock och gick där när flickan, och det såg ut, som om han tänkte taga henne. Men så gjorde han en vacker dag slut. Ante blef ond och beslöt att hämnas. När det forna måg'ännet en dag gick till skogs för att skjuta, skickade Ante en björn mor den trolöse friaren.

När denne gått omkring i skogen länge och väl, vardt han trött och lade sig på marken för att hvila; bössan hade han under hufvudet. När han sofvit en stund, vaknade han med att en björn, som bitit i bösskofven, sökte rycka undan geväret "Vänta du, gammelkiessa, så får jag byta ändar med dig!" sade jägaren, och huru han höll på, så fick han ändtligen fatt i bösskolfven. Då small det, och björnen stalp på ryggen. Mannen hade räddat sig och ganska oväntadt fått en god björnhud. Ännu en gång ställde Ante en ännu värre björn mot sin ovän, men det gick med honom på samma sätt. Någon tid efter detta sista försök gingo de båda männen en söndag i sällskap till kyrkan. De språkade hit och dit, men till slut sade den lyckliga björnjägaren: "Tack ska du ha, far, för skickningarna du gaf mig!" Ganska harmsen, svarade Ante, "Fan ska ställa mat i hasch (hals) på täg mor, han!" och förföljelserna slutade därmed.

X= Ante = Anders Andersson kallad Bredsjö-Ante.

Nordiska museet. Saknar nummer därför har Länsmuseet Västernorrland gett NM-nummer. Hvarjehanda anteckningar. Norrländska samlingar 1. sid. 145.