Uppteckning nummer LMV-M2841b

Titel: En värkbotare

Meddelare: Födorådstagare Per Zakrisson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Seltjärn

Inte långt härifrån i en utby är en gammal gubbe, som i långliga tider varit anlitat att bota värk. Det är omkring en 40 år sedan jag var till honom för en piga vi hade. Jag träffade honom i skogen. Han tog emot flaskan med brännvinet, som jag hade med mig, gick bakom en gran, där han föll på knä och syntes "rûttre å läsa". Så gav han mig flaskan tillbaka utan att hava öppnat den. Andra ha sett honom fara med kniven runt flaskhalsen några gånger. Med det sålunda behandlade medlet skulle den sjuke tvätta sig. Flaskan fick ej förvaras där någon låg och sov. Ibland gjorde det mån, ibland inte.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. D. Sjukdomar och deras botande. 2. ) Vidskepliga läkemedel och skydd. VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 2. ) Levnadsvanor, förhållande till människorna.