Uppteckning nummer NM-MKU423_1

Upptecknare: Helmer Granbom

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ånge

Aga förekom ofta i både tid och otid. Aga som i vissa fall tangerade gränsen tilll misshandel. Den tidens människor visste inte utav någon annan uppfostringsmetod, de hade själva blivit uppfostrade efter samma metoder och då m å s t e det vara rätt. Man fordrade mycket av barnen på en bondgård förr. (När jag talar om "förr", menar jag tiden för ungefär 75 år sedan, när jag själv var i förskoleåldern.) Som ett exempel på vad jag menar med att fordrade mycket av barnen på den tiden, tar jag mig friheten anföra följande: Hemma hade vi en beteshage för hästar, en del av ett skogskifte, där hästarna gick ganska fria. Vi hade tre hästar, två äldre och en unghäst, som gick dä i inhägnaden. En dag sade far: ska du gå till beteshagen efter hästarna, vi ska köra nånting (mins inte vad det var) dem. Jag blev ju både glad och stolt över detta oerhörda förtroende utav min far, jag var icke över 8 år då, men vem som klarade hem alla tre hästarna, det var jag det. Finns det över huvud taget en åttaåring som klara den biffen nu? Ovillkorlig lydnad fordrades av barnen, vilket jag tycker livet igenom. Ivad mån barnen tilläts ha sin egen vilja är mycket svårt att yttra sig om och var väl något olika i olika hem.

Talesättet i samband med uppfostran till lydnad kunde låta så här: Om du gör de där, eller om du säger sådär en hång till så får du stryk". Så kunde det nog låta ibland.

Nordiska museet. Frågelista. Barn i förskoleåldern.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU423