Uppteckning nummer NM-HEU5577_3

Upptecknare: Einar Granberg
Meddelare: Marianne Nygren  År: 1933

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Krokom

/Sagesmannen berättar efter sin mor Mary Nygren, f.1893/: Vi hörde talas om julgranen första gången, år 1895. I Bergeforsen i Medelpad. På landet. I arbetarhem. För första gången hade vi julgran i barndomshemmet var år 1898. I Bergeforsen. I arbetarhem. Granen var liten. Granen stod på ett bord vid fönstret. På granen hade de karameller och en spira i toppen. De hade icke ljus i granen, utan ljusen stodo på bordet. De tändes vid fyratiden på kvällen. De sade alltid julgran. Den tjugonde knut togs julgranen ut. De hade fest, och bjödo andra barn på fest.

Nordiska museet. Frågelista. Jul 2, sid. 917.