Uppteckning nummer NM-ANM1132

Titel: Rakel Jönssons farfar, Mårten Jönsson, …….

Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Rakel Jönsson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rogsta

Rakel Jönssons farfar, Mårten Jönsson, född på 1700-talet, bodde på Djuprörsvea i Ålsta, (sluttningen mellan Ålstaberget och Hissjön). Det var en sommar han hade en hel del såtterfolk, som låg i en lada. De skulle väckas, innan solen rann upp, för att de skulle hinna slå, medan det ännu var svalt i luften och vått i gräset. En natt vid 1-tiden, när gubben varit och väckt sitt arbetsfolk, fick han se en boförning och hörde ett vackert pinglande av klockor och skällor. Stora vackra kor och två kvinnor kommo norrifrån över gärdena och togo vägen in i skogen rakt mot berget. Han stod och såg och hörde dem tydligt, tills de försvunno vid berget, och det blev tyst. Han fick den uppfattningen, att de hade sin boning i berget. Men slåtterfolket hörde ingenting.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 269, gjorda i början av 1930-talet. Vittra.