Upptecknare: Dagmar Ohlsson
Meddelare: Maria Andersson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Komsta

Man skulle ta 7 eller 9 saltströmmingar och steka dem utan att ta bort huvudet eller något annat. Sedan skulle den ätas, och under hela tiden medan den stektes och åts, fick man ingenting säga. Så skulle man, fortfarande under tystnad, gå och lägga sig och drömma om sin tillkommande. Han kom och gav en vatten.

Drömgröt hade samma verkan. Den skulle lagas till av alla de närvarande gemensamt. Alla skulle lägga i det som skulle vara i gröten. Alla skulle hålla i vispen. Och tystnad skulle råda hela tiden.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 254, gjorda i början av 1930-talet. Drömströmming och drömgröt.