Titel: Efter måltiden började dansen ……….

Upptecknare: Wiktor Thorstensson

Socken/stad: Haverö

Efter måltiden började dansen och då skulle någon av de skickligaste dansarna dansa med bruden. Musikanterna var två fiolister som var särskilt utvalda bland de bästa i orten.

Vid midnatt blev det kaffe serverat med dopp - vetebröd och pepparkakor. Tårta fanns inte i våra trakter bland skogsarbetare och småbönder.

Efter kaffe skulle gästerna ge brudgåvor. Ett bord ställdes i ett hörn av serveringsrummet där någon av brudparets släktingar placerades som skulle taga emot gåvorna, jämte en som bjöd på supar. Den som gav 5 kronor fick en sup och de som gav 10 fick två supar. Kvinnorna som inte hade några egna inkomster gav inga pengar. Det kunde inträffa att gästerna betalade hela kalaset.

Nordiska Museet. Frågelista. Sp. 208. Bröllopsminnen kapsel b.