Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Anton Göransson Lång  År: 1956

Socken/stad: Haverö

Anders Andersson Lång, "Lång-Ante" född i Haverövallen 1820, död 1897, var enl. många samstämmiga uppgifter, Haverös förnässte spelman under 1800-talet, men så hade han haft förmånen att vid ett flertal tillfällen få spela tillsammans med den berömde och odödlige "Lapp-Nils" från Hallen, Jämtland.

En sonson till "Lång-Ante", Anton Göransson Lång, berättade att farfadern ofta och in i det sista omtalade och bedyrade att han på 1850-talet hade spelat på ett bröllop bort på Torpsskogarna, till detta bröllop hade "Spel-Gulle" i Sillre och "Spel-Jösse" i Hjältan infunnit sig, de hade stått i dörröppningen och tittat på "Lång-Ante", med händerna i kors framför ögonen med påföljd att två strängar brusto på "Lång-Antes" fiol. "Lång-Ante" var absolut övertygad om att Gulle och Jösse hade trollat av strängarna för honom.

"Lång-Ante" efterlämnade tre söner, Andreas, Per Jonas och Göran, av dessa tre bröder skulle Per Jonas Lång varit den bäste spelmannen, men enligt den allmänna meningen kunde ingen av dem på långa vägar mäta sig med fadern. Omkring 1910-1911 när Gullick Falk och Jon Erik Öst var för sig, reste omkring i Haverö och koncerterade med folkmusik, så sade Per Jonas och Göran: Är det så de gamla spelmanslåtarna skall spelas, då är det bäst att vi slutar upp med att spela.

Göran Lång tog aldrig mer i fiolen, men gick man till Per Jonas och hängde där 2-3 kvällar i rad, så kunde det hända att han till slut tog fram fiolen och spelade en låt, sedan var det slut. "Nää, je kan int´ spela, je," sade han och så blev det ej något mer, den gången.

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.