Upptecknare: Llennart Björqvist

Socken/stad: Offerdal

Ett annat sätt att komma åt pukens ägarinna var följande, vilket omtalas från Offerdal och använts så sent som på 1900-talet. Man samlade pukskit, borrade ett hål i en gran i skogen, stoppade pukskiten i detsamma och pluggade igen hålet. En gumma i byn blev omedelbart sjuk i förstoppning och blev inte bättre förrän den, som gjort det, tog bort pluggen, detta med den förklaringen, att kvinnan eljest komme att dö.

Ur Jämten 1961 sid. 22 Pulen eller Bjäran i norrländsk folktro. Anm. Levi Johansson har en liknande uppgift från Medelpad 85. ÖMEA 468:6. Å Heurgren: a.a. s 227.