Uppteckning nummer NM-TNM1433

Titel: Uppe i Borgsjö socken i Medelpad hade en ko …………….

Upptecknare: Einar Granberg

Socken/stad: Borgsjö

Uppe i Borgsjö socken i Medelpad hade en ko blivit sjuk, mostålen påstod folk. Det gällde således att skaffa en snar men på samma gång effektiv hjälp. En gammal, ännu levande gumma, Sara-Greta, som bodde i Stöde, blev efterskickad, ty hon hade nog för slika sjukdomar, menade man. Gumman kom mycket riktigt, och ehuru hon var fullkomligt främmande på stället, sade hon: "I har en beteshage här, och staketet, som går runt den, är sönderbrutet på ett ställe. Kon har blivit gjord av någon illvillig och sedan har hon trängt sig ut genom öppningen på staketet, och där sitter fyra hårstrån från kon. Gå och hämta dem, så ska jag bota koa!" När man nu såg efter så var det verkligen så som gumman hade sagt, och då man lämnat henne hårstråna, så dröjde det inte länge förrän hon hade tillrett en kur, som skulle ges kon. Och när man gjort det, blev kon frisk.

Från Norrlands fötider.