Uppteckning nummer NM-TNM1536

Titel: Utkast av hett vatten.

Upptecknare: Hans-Egil Hauge

Socken/stad: Sundsvall

K. Jonsson har hört följande av farmor, som är född och uppväxt i trakten av Sundsvall:

När K. Jonssons farmor tjänade piga på en gård 1906 i närheten av Sundsvall, kastade hon ut hett tvättvatten efter att hon hade tvättat sin överkropp och fötter. Nästa dag hade hon fullt av utslag just på de ställen av kroppen, där hon hade tvättat sig. Farmor gick då till en finnkärring, som var känd för att kunna bota sjukdomar. Denna sade, att hon hade slängt ut det heta vattnet på ett brudpar av vitterfolket och därför som straff fått utslagen. Finnkärringen tog en taljklump (fett) och gick till en älv, som rann åt motsatt väderstreck av vad som var vanligt i trakten. Där skar hon bort en bit av fettklumpen under vattnet. Sedan tog hon med hem något av vattnet och sade till farmor att med en liten sudd doppad i detta vatten tvätta sig 3 gånger om dagen på kroppen, där utslagen fanns. Sudden skulle då föras från huvud, bröst och ut på armar och fingrar för att det onda skulle följa med bort. Därefter skulle sudden kastas i elden. Samtidigt skulle hon svälja en matsked av vattnet 3 gånger om dagen för att hindra utslagen att gå inåt. Efter 3 dagar blev hon bra.

Frågelista. Hauge, Hans-Egil: Smältgummor, trollgubbar och andra kloka, sid. 122.