Titel: Bjäran

Socken/stad:   By/kvarter: Moliden

Att stor vid skepelser å trålldom Råde i gamla Tider har jag hört berättas om dels har jag själf erfarit dett sammans bäraren heller Bjäran tillverkas af 8 sorters ullgarn svart å vitt å grått, man jorde af garnet en bollfason, när till värkaren jort den färdig å skulle sätta. Lif i den tog den 3 droppar blo af venstra handens lillfinger å läste så her du skall för mig springa å draga till mitt. Hus mjölk å smör å pengar å göra mitt hus förmöget å skall jag i hellvetet brina efter min död fi bäraren lif å flyde. En annan trålldom kallas Speritus, tillverkas så, man Lade en Sellver Slant i en lik kissta, den skulle öfver natta i kistan, der efter togs slanten der i från å lades i en näfer dosa. Som var jort långfredags natten, tråll karlen läste så her öfver denna slant till mitt hus skall du draga pengar å. Guld alt vad jag behöfver, aldrig fattas aldrig fattig, uppnår hög ålder, å lemnar jag från mitt lif 3 droppar blod till. Lif i dig å skall jag för alti efter min död tillhöra. Hellvetet å der brinna, dett fans i gamla tider i vissa byar micket ricka bönder. Som sändes almänt att Speritus fans, dett brukar spökar micket der Speritus fans, då jag. War 6 år gammall var jag micket trovis å enfalldig, en mårgon micket tidigt hade jag ett ärände till. Wid husset der jag fick ser tjärn gräda låg åfvan på tveten, jag sprang in genast efter pigan som sade, dett var en sort af föring från Bäraren å ville att jag genast skulle taga i en burk aföring å går till någon graf på körrgården å står der å hålla Burken skulle ägaren komma å skulle jag begära 10 kronor. Der stod jag som Spetakel för fålk som gick förbi å ingen ägare till Bäraren kom, när jag ståt vid grafven 1 timma gick jag hem, der blef ett stort skrattande i byn.
AB Fårss

Socken/Stad: Saknas