Titel: Bjäran

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Dombäcksmark

TILL FOLKMINNESPRISTÄVLAN

BJÄRAN

Också något annat som även hör till skrock, är att för gamla tider funnos det folk, som hade den seden attt dom av ett ullgarnsnyste tillredde sig en osynlig dragare, vilken dom kallade för bjäran, som tillreddes på följande sätt, dom tog först ett ullgarnsnyste, sedan stack dom hål på vänstra handens lillfinger så att blodet siprades fram, så fick blodet droppa in i ullgarnsnystet, sedan kastade dom nystet över vänstra axeln, och vid samma gång dom kastade nystet så jorde dom den eden och sade, vill du för mig på jorden springa så skall jag för dig i helvetet brinna, också bestämde dom sig för vad de önskade sig t.ex. smör, ost, mjölk, grädde, pengar m.m.

Jag önskar att mitt namn och adress hålles hemligt av heder.

finns efter fritext.