Uppteckning nummer LMV-N657a

Titel: "Spiritusen"

Meddelare: Torpare Johan Lindblom  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Ålhusdalen

Det är somliga elaka människor, som skaffar sig en trollask, som det finns ett litet djur uti, och det är likt en "kångro" (spindel) och kallas för en "lönn" (osynlig) djävul. Mamma talade mycket om sådana där dosor och hon kallade dem för "merikusdosor". Har man en sådan kan man kalla på de underjordiske eller Lusiferssläkte, och då kommer de fram och gör allt vad man vill. Det är en otäcking här nere i hamnen (Malviken) som har en sådan dosa och jag har fått lida så mycket för den. Den har varit här inne stugan och romsterat otäckt och slagit sönder flera fönsterrutor och rent ut försökt ta livet av mig men det har inte lyckats.
(Sagesmannen av ovanstående är en konstig kurre. I fråga om praktiska ting verkar han normal. Han sköter sitt torp och sin ekonomi oklanderligt- är förövigt ganska förmögen, torde ha omkring en 10.000 kronor i kontanter. Han lever som enstöring, har t.ex. aldrig brytt sig på att "skriva på sig" tidningar. Han tycks vara duktig till att läsa och förstår och minnes alla historier mycket bra o.s.v. Men då det bär in på det övernaturligas område, verkar han rent "konstig". Han tycks rent ut ha dille i detta hänseende).